Menu Zavřít

EVROPSKÉ ŠACHY

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

T e l e k o m u n i k a c e

Minulý týden vznikl nový lídr světového telekomunikačního sektoru. Britská firma Vodafone ohlásila převzetí americké firmy AirTouch Communications, a zajistila si tak strategickou pozici v Evropě i v USA.

Aktivity evropských operátorů mobilních telefonů a dodavatelů telekomunikační techniky se po novém roce opět rozjely. Jedni ohlašují nové fúze, druzí se ucházejí o nové zakázky. Britský Vodafone minulý týden oznámil převzetí americké firmy AirTouch Communications a švédský Ericsson a francouzský Alcatel potvrdily, že jsou mezi kandidáty na strategického partnera společnosti ČDT (České dráhy - Telekomunikace), která chce zahájit rozvoj telekomunikací na svých linkách.

Bell Atlantic poražen

Nejnovější spojení v oboru telekomunikací se objevilo právě minulý týden. Je jím už potvrzené převzetí amerického Air-Touch britským Vodafonem, které reprezentuje sumu 59,7 miliardy dolarů. Po jeho dokončení tedy vznikne světový obr mezi operátory mobilních telefonů. Transakce se řadí k nejvýznamnějším svého druhu.

Společnost Vodafone Group se sídlem v anglickém Newbury zvítězila nad americkým konkurentem Bell Atlantic, který se o AirTouch rovněž ucházel. Svým vítězstvím si britský operátor zajistil strategickou pozici v Evropě i v USA. Bude disponovat telefonní sítí napříč celým evropským kontinentem, od Švédska až po Řecko a ve Spojených státech získá nezanedbatelný náskok před konkurencí. Také jeho podíl na asijském telekomunikačním trhu bude podle odborníků úctyhodný.

Poměrně lukrativní se pozorovatelům jeví i potenciál příjmů budoucího obra. Náklady, které budou vynaloženy na realizaci transakce, budou pravděpodobně převáženy očekávanými zisky.

Nová společnost s firemním názvem Vodafone AirTouch Plc. s tržní kapitalizací 110 miliard dolarů se stane třetí (po dokončení transakce) největší veřejně obchodovatelnou britskou firmou (za BP Amoco a Glaxo Wellcome). Kombinované tržby zatím oddělených koncernů dosahují téměř deseti miliard dolarů ročně. Manažeři obou firem předpokládají, že počet zákazníků nového subjektu po celém světě překročí 23 milionů.

Zpráva o převzetí měla ihned odezvu na londýnské burze cenných papírů, kde akcie Vodafone díky velkému zájmu investorů prudce stouply na 1224,5 pencí.

A co Ericsson a Alcatel

Bezdrátové telekomunikace se stávají v poslední době jedním z nejdynamičtěji se rozvíjejících oborů. Jejich rozvoj na svých linkách začaly také připravovat České dráhy - Telekomunikace (ČDT). Strategickými partnery pro dodávky telekomunikační techniky pro ně by se mohly podle nejnovějších informací stát švédská firma Ericsson a francouzská Alcatel, které s dráhami již dříve spolupracovaly. Zájem ze strany dodavatelů techniky tak velkému potenciálnímu odběrateli, jako jsou ČDT (které by se mohly stát jedním z konkurentů SPT Telecom), souvisí zřejmě i s očekávanou liberalizací českého telekomunikačního trhu, která může do budoucna znamenat i další možnosti dodávek.

Švédský koncern Ericsson je světovou jedničkou i průkopníkem v digitální technologii systému GSM, který by měl mít podle názoru odborníků do konce tisíciletí 350 milionů účastníků. Firma vkládá značné částky do výzkumu a vývoje a každým rokem uvádí na trh řadu novinek. Čtyři z nich (které výrazně zlepšují spojení mezi osobním počítačem a mobilním telefonem) byly představeny i na loňském veletrhu ComNet 98.

Pokud jde o možnost vstupu do ČDT, lze zatím jen spekulovat. I když jeho zastoupení v Praze (oddělení pro styk s veřejností) užší spolupráci potvrdilo. Vstupu ale musí předcházet přijetí nového telekomunikačního zákona, který přesně stanoví práva a povinnosti poskytovatelů těchto služeb.

Ericsson je aktivní v řadě zemí. Loni například podepsal kontrakt za 118 milionů USD v Sýrii, kde buduje v několika syrských městech digitální telefonní síť schopnou napojit až milion účastníků. Zakázku získal v tvrdém konkurenčním boji s dalšími společnostmi, včetně německé Siemens. Podle odborníků byl vybrán především díky navržené technologii, avšak svou roli sehrála také cena.

CIF24

„Do případného tendru na dodávky telekomunikační techniky pro ČDT, jakmile ho vyhlásí, se přihlásí jako kterýkoliv jiný zájemce také Alcatel, potvrdil jeho tiskový mluvčí J. Wodinský. Také Alcatel už s dráhami v minulosti spolupracoval.

Jeho roční obrat ve více než 130 zemích, se pohybuje kolem 186 miliard francouzských franků. Na výzkum a vývoj nových technologií směřuje z této částky každoročně přes dvanáct procent. V ČR jeho zastoupení působí od roku 1992 a firma je aktivní v oborech komunikační technika, energetika a doprava.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).