Menu Zavřít

Evropský soud odsoudil Německo za znečištění vod. Hříšníkem je i Česko

22. 6. 2018
Autor: Martin Pinkas/Euro

Spolková vláda selhala při ochraně podzemích vod před zemědělskými chemikáliemi, konstatoval Evropský soudní dvůr. Dusičnany překračují povolené hodnoty na více než čtvrtině měřících míst v Německu.

Podle evropského soudu vláda neudělala v uplynulých letech dost pro to, aby se množství dusičnanů v podzemní vodě snížilo. Ty mohou představovat nebezpeční pro životní prostředí i zdraví lidí. Jejich dominantní zdrojem je přitom intenzivní zemědělství.

Zatím není jasné, jaké dopady bude rozhodnutí soudu na Německo mít. Země musí uhradit soudní výlohy a podle serveru Spiegel Online by v další fázi mohla Evropská komise Německo pokutovat.

Žaloba se proti německé vládě se zakládá na zprávě o dusičnanech za rok 2012, podle které byla překročena povolená evropská norma 50 miligramů na litr na 14,3 procentech měřících bodů. Aktuálnější zpráva z roku 2016 pak uvádí, že to bylo dokonce 28 procent. Vzhledem k změně metodiky jsou aktuálnější data sice více vypovídající, ovšem ne úplně porovnatelná s předchozími výsledky.


Přečtěte si:

Češi odpad třídí zodpovědně, často ale zbytečně

Znečištěná pláž plasty v Indii, ilustrační foto


V Česku sice není znečištění dusičnany tak vysoké, v pořádku však ani tuzemské podzemní vody nejsou. Podle zprávy o stavu životního prostředí za rok 2016 byl překročen limit u více než desetiny odebraných vzorků. Z dlouhodobého hlediska sice znečištění podzemních vod dusičnany klesá, avšak pomaleji než je tomu u jiných chemikálií. Koncentrace dusičnanů je pak z celoevropského hlediska nadprůměrná.

WT100

Stejně jako v Německu je i v Česku hlavním zdrojem znečištění zemědělství. Obě země disponují podobnou strukturou agrárního sektoru. Česku a především východní části Německa dominují velké podniky zaměřené na intenzivní zemědělství.

Dále čtěte:

Co s emisemi CO2? ArcelorMittal z nich bude vyrábět palivo pro auta

Důsledek růstu ocelářského průmyslu: uhlíkové emise v EU loni poprvé za sedm let stouply

Přidejte v ochraně ovzduší, nebo půjdete k soudu, vzkazuje Brusel zemím unie

Whiskey znečišťuje životní prostředí. S regulacemi bojuje i Jack Daniel‘s


  • Našli jste v článku chybu?