Menu Zavřít

Expanze do Česka

7. 11. 2008
Autor: Euro.cz

Century 21

Na český trh vstoupí franšízová firma Century 21, která patří mezi největší realitní společnosti na světě. Disponuje sítí s více než devíti tisíci pobočkami v 65 zemích. Pro Century 21 pracuje na 165 tisíc makléřů. O expanzi Century 21 na český trh se spekuluje již od začátku letošního roku. „Century 21 nejprve prodala master franšízu pro Českou republiku portugalské společnosti, která chtěla vstoupit na český trh společně s bankou. Od tohoto záměru ale Century 21 ustoupila a později nabídla znovu master franšízu pro Česko,“ vysvětluje Lubomír Milek, finanční ředitel Century 21 Czech Republic. Dodává, že licence byla prodána na začátku roku a od té doby probíhají přípravy na rozjezd podnikání.
Century 21 společně s dalšími pěti franšízovými společnostmi – Better Homes and Gardens Real Estate, Coldwell Banker, ERA, Sotheby’s International Realty a ONCOR International – patří do skupiny Realogy.

EURO: Century 21 vstupuje do Česka v době finanční krize. Neobáváte se komplikací?
MILEK: Nikoliv. Je pravda, že krize zasáhla finanční sektor i nemovitosti. Century 21 ale působí při zprostředkování nemovitostí. To znamená, že poskytujeme služby prodávajícím a kupujícím. Nejsme investoři do nemovitostí. Nemáme problémy s vlastnictvím realit a ani se nás netýkají komplikace s hypotékami.

EURO: Kolik poboček chcete výhledově mít?
MILEK: Naším plánem je mít zhruba 150 poboček po celé republice v horizontu tří až pěti let.

EURO: V Česku působí řada realitních kanceláří. Není trh již nasycen?
MILEK: Trh v České republice není licencovaný, což dává možnost podnikat v tomto oboru každému. Na trhu působí několik tisíc realitních kanceláří. My nabízíme franšízový koncept. Část tuzemských realitních kanceláří pod nějaký franšízový systém již vstoupila, a to buď do české franšízové společnosti nebo do mezinárodní.

EURO: Musí mít zájemce o licenci zkušenosti s realitami?
MILEK: Nepožadujeme, aby zájemce o franšízu měl nějakou praxi v realitách. Je ale nutné, aby makléř, který chce pracovat pro Century 21, prošel školením.

EURO: Kolik zaplatí potenciální franšízant?
MILEK: Cena za licenci se pohybuje v řádech sta tisíců korun. První zájemci o franšízu v Česku získají slevu. Franšízant za tyto peníze dostává právní služby, školení a podporu v rámci byznysového plánu a marketingu. Kromě tohoto poplatku platí franšízant ještě část ze svého obratu. Za tyto průběžné platby má k dispozici každodenní pomoc a průběžná školení. Poplatky jsou ve všech státech více méně stejné. Odlišnosti jsou dány pohybem kurzu.

CIF24

Tabulka:
Mezinárodní franšízové realitní společnosti v Česku
ERA
RE/MAX
Chirš
Tecnocasa

  • Našli jste v článku chybu?