Menu Zavřít

Expanze nekončí

21. 3. 2002
Autor: Euro.cz

Za tři roky prý už bude bankovní trh pevně rozdělen

Generální ředitel Raiffeisenbank Kamil Ziegler má za sebou první rok v této funkci. „Oslavil jsem to s rodinou a s přáteli. Bylo totiž co slavit,“ řekl týdeníku EURO. Banka loni otevřela jedenáct nových poboček, zdvojnásobila klientelu i počet zaměstnanců, zavedla množství nových služeb a přitom všem vykázala zisk 28 milionů korun. Provozní náklady vzrostly v důsledku expanze o více než třetinu. „Letos hodláme v expanzi pokračovat stejným tempem. Naším cílem je mít na konci roku okolo pětačtyřiceti poboček,“ říká Kamil Ziegler.

Do Rakouska.
První měsíc na postu generálního ředitele strávil Ziegler převážně ve Vídni a v Linci, kde jednal s akcionáři o budoucím vývoji banky. Mandát k řízení dostal do roku 2004. Do této doby má dosahovat výnosnost vlastního kapitálu (ROE) hodnoty alespoň patnáct procent (za rok 2001 činila přibližně sedm procent). Loni banka výrazně investovala do rozvoje pobočkové sítě (otevřela jedenáct nových poboček) a nových distribučních kanálů (internetové, telefonní a GSM bankovnictví), což se odrazilo v růstu nákladů. Další klíčový ukazatel cost/income ratio (používaný pro analýzu efektivnosti hospodaření z pohledu vynaložených nákladů a získaných výnosů), se dnes pohybuje okolo 85 procent, což považuje Ziegler za neuspokojivé a jeho cílem je tuto hodnotu výrazněji snižovat. „Za velký úspěch však považuji to, že i přes razantní expanzi a investice jsme vytvořili zisk, který byl výrazně vyšší než plánovaný,“ komentuje Ziegler výsledky hospodaření. Podobnému výsledku se však v bankovních kruzích přezdívá „černá nula“. Počet klientů se za uvedené období zvýšil na více než 72 tisíc a bilanční suma banky vzrostla o třicet procent. Raiffeisenbank má v současnosti tržní podíl okolo dvou procent, přičemž cílem je dostat se v nejbližších několika letech na minimálně pět procent. „Za dva až tři roky bude bankovní trh úplně rozdělen. Díky tomu, že velké banky teď procházejí změnami, máme možnost úspěšně expandovat,“ vysvětluje Ziegler.

WT100

Nezdravá expanze?
Nejmenovaný bankéř týdeníku EURO sdělil, že si není jist, zda Raiffeisenbank v zájmu expanze nepřehlíží některá rizika. Kapitálová přiměřenost banky se pohybuje asi dva procentní body nad referenční hodnotou osmi procent. Úvahy o možném podceňování například úvěrového rizika Ziegler odmítá. „O všech rizicích spojených s expanzí víme a snažíme se je kontrolovat. V současné době nevím o žádné oblasti, kde bychom měli nějaké problémy. Naše expanze stojí na pevných základech a racionálních předpokladech,“ vysvětluje. Z nové dohody Basilejského výboru o kapitálové přiměřenosti (Basel II) obavy nemá. Basel II bude pro mnoho bank znamenat vyšší potřebu kapitálu, aby dosáhly hodnot požadovaných regulátorem bankovního sektoru (EURO 4/2002). Ziegler však tvrdí, že expanze Raiffeisenbank byla podložena kapitálovou podporou ze strany akcionářů. Do poloviny roku by měl být navíc zvýšen základní kapitál na dvě miliardy korun ze současných 1,5 miliardy. Možné dopady Basel II na hodnotu kapitálové přiměřenosti analyzuje pracovní tým v rámci celé skupiny Raiffeisen a česká větev banky se tak podílí hlavně na práci v rámci místní Bankovní asociace. Klienti přes internet.
Jedním z hlavních současných cílů banky je zvyšování tržního podílu. Raiffeisenbank se výrazně angažuje v úvěrování podnikové klientely. Patří sem jak velké společnosti, tak i malé a střední podniky a samostatní podnikatelé. Finančně zajímavé je i projektové financování, banka několikrát figurovala jako hlavní investor. Z hlediska počtu klientů převažují fyzické osoby (přibližně 80 procent). Raiffeisen je na českém trhu známá i jako hypoteční banka. Do skupiny patří také Stavební spořitelna, která disponuje 470 tisíci klienty. „Tím se nám otevírá velký prostor pro cross-selling, čehož bychom chtěli maximálně využít,“ říká Ziegler. Inovovaná produktová nabídka včetně moderního bankovnictví by měla být k dispozici i pro klienty stavební spořitelny. Banka chce své klienty vést k používání alternativních distribučních kanálů. V budoucnu by se mělo až padesát procent veškeré komunikace mezi bankou a klientem odehrávat prostřednictví internetu a telefonu.

Konsolidační je mimo.
Před nástupem do Raiffeisenbank působil Ziegler jako ředitel dnes již neexistující Konsolidační banky (KoB). Přechod z ústavu netradičního typu do klasického bankovnictví prý nebyl nijak drastický. Ještě před působením v KoB totiž Ziegler pracoval v České spořitelně a Komerční bance. Události související s Českou konsolidační agenturou (ČKA) prý dnes sleduje minimálně. O Zieglerovi se často mluví v souvislosti s prodejem pilotního balíku pohledávek Czech Debt Vehicle 1. „Udělali jsme vše podle našeho nejlepšího vědomí a svědomí. Šlo o jednu z nejtransparentnějších akcí za poslední roky,“ říká Ziegler. Zejména dozorčí rada ČKA se však stále strefuje do údajně příliš nízké prodejní ceny. „Cenu určovali zájemci a trh,“ odmítá Ziegler tyto názory. Hloubkový audit v ČKA, který se již dostal do druhé fáze, zatím nic závažného neobjevil. A to i přes množství komentářů slibujících dramatická odhalení, kterými hýřili někteří poslanci a členové dozorčí rady ČKA.

  • Našli jste v článku chybu?