Menu Zavřít

Experti: Metropolitní plán je třeba dopracovat

13. 9. 2016
Autor: ČTK

Rozpracovaný nový územní, takzvaný metropolitní plán Prahy obsahuje nepřesnosti, některé části je třeba doplnit a zlepšit. Tým expertů přesto Praze doporučil, aby v jeho přípravě pokračovala. Vyplývá to ze závěrů, které dnes projednala rada města. Metropolitní plán, jehož příprava nabírá zpoždění, je podle expertů v souladu se zákonem. Podle nového plánu by se od roku 2020 měla řídit veškerá výstavba v metropoli.

„Závěry odborné skupiny se do značné míry shodují s připomínkami, které formulovaly městské části. Čas, který nyní věnujeme rozpracování návrhu metropolitního plánu, se nám vrátí v rychlejším a předvídatelnějším rozhodování o umisťování konkrétních staveb v následujících letech,“ řekla náměstkyně pro územní rozvoj Petra Kolínská (Trojkoalice/SZ).

Harmonogram přípravy plánu a návrh personálních změn v Institutu plánování a rozvoje (IPR) by měl být hotov do konce září. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) už dřív zmínila pochybnosti ohledně fungování institutu, který se podrobil auditu. Mluvilo se i o konci ředitele Petra Hlaváčka, za kterého se ale lidé postavili v petici.

Zákonnost plánu už dřív zpochybnili odborníci i úředníci magistrátu. Výtky mají i samotní pražští politici. Podle územního plánu se ve městě řídí veškerá výstavba. Určuje, kde se stavět smí a kde naopak zůstávají veřejné plochy nebo zeleň. Metropolitní plán by měl přinést také výškovou regulaci staveb. Praha jej musí mít schválen nejpozději do roku 2020. Příprava nového plánu město dosud stála asi 50 milionů korun.

Čtěte další novinky z hlavního města:

CIF24

Pražské radnice si rozdělí 127 milionů z parkování

Úleva nebo fiasko? Blanka už slouží řidičům rok


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).