Menu Zavřít

Extravagantní luxus

5. 5. 2006
Autor: Euro.cz

Proluku v centru Prahy zaplní hotel za půl miliardy

Pravděpodobně nejdražší parkoviště v centru Prahy se změní v luxusní hotel. Turisty bude lákat pětihvězdičkové ubytovací zařízení s opravdu extravagantním designem. Takový záměr prezentuje Karel Goláň, zástupce investora, který plánuje utratit v proluce na Národní třídě více než půl miliardy korun. Podobu budovy, která má provokovat a zároveň respektovat okolní historickou zástavbu, by měli navrhnout přední architekti. Inspiraci Tančícím domem na Rašínově nábřeží Goláň nepopírá.

MMF24

Mohl by být větší.

„Tak úžasný výhled, jaký nabízí Four Seasons, hotel mít nebude, chceme však vytvořit novou dominantu Národní třídy,“ říká Karel Goláň, ředitel Central European Financial Management (CEFM) ze skupiny Gutmann. Unikátní příležitost vypracovat projekt na zástavbu nároží Národní třídy a Mikulandské ulice dostane Eva Jiřičná z ateliéru Ejal, Boris Redčenkov z kanceláře A69, Barbora Škorpilová z Mimolimitu či David R. Chisholm z kanceláře CMC architekcts. Z jejich návrhů vybere investor vítězný projekt. Postup společnosti se zatím zamlouvá i radnici Prahy 1. „Je téměř vyloučené, aby na tak exkluzivním místě vyrostla budova nevalné architektonické úrovně. Největším neštěstím by bylo, kdyby společnost oslovila začínající levné projektanty. Investoři se vydali správným směrem, “ říká se Filip Dvořák, předseda komise územního rozvoje Prahy 1. Soudí, že architekti si budou muset poradit nejen s objemovým řešením budovy. Stejně důležitý bude důraz na detail fasády, která musí citlivě propojit dvě naprosto odlišné sousední budovy, z nichž jedna je barokní a druhá vysoce moderní. Luxusní hotel s minimálně stovkou pokojů vyroste na parcele o rozloze pouhých 783 metrů čtverečních. Mohl by však být mnohem velkorysejší. Firma totiž plánuje přikoupit sousední sídlo Svazu průmyslu a dopravy ČR s rozlehlým dvorem jako stvořeným pro venkovní atrium. „Se svazem jednáme již šest měsíců, ale vzhledem k jejich značným finančním požadavkům jsme se zatím nedohodli. Nabízeli jsme jim několik budov v exkluzivních lokalitách, návrhy však představitelé organizace odmítli,“ říká Goláň. Svaz přesto tvrdí, že se chce své centrály v Mikulandské ulici zbavit. Historická budova totiž potřebuje rekonstrukci, která vyjde na několik milionů korun. Potřebné finance svaz nemá a zadlužovat se nechce. Zvažuje proto několik variant. Jednou z nich je sídlo prodat a koupit novou budovu. Teoreticky by také mohl prodat pouze dvůr a utržené peníze investovat do přestavby nynějšího sídla. Třetí alternativou je vyměnit budovu za jinou na zajímavém místě v Praze. „Tuto možnost bych já osobně vzhledem k transparentnosti a rychlosti preferoval,“ říká Zdeněk Liška, generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy ČR. Organizace si prý cení budovu a dvůr na více než 200 milionů korun. Znalecký posudek, který si nechala zpracovat společnost Gutmann, však zní na přibližně 105 milionů korun. Je tedy možné, že nemovitost nakonec získá někdo jiný. V minulosti se o dům ucházel například Metrostav.

Nejdražší pozemek.

Proluka na Národní třídě, která sloužila až do roku 1997 jako zázemí pro firmy stavějící trasy metra B a nepovolené veřejné záchodky, je posledním nezastavěným pozemkem v centru metropole. Roky přitahovala developery a investory, pražský magistrát se ji rozhodl zpeněžit až v červnu loňského roku. Nabídky zájemců překvapily i samotné zástupce města. Nejvíce, rekordních 234,7 tisíc korun za metr čtvereční, byla ochotna zaplatit neznámá společnost Ditrich, která spolehlivě přebila návrhy zavedených developerů, například firmy Sekyra Group. Společnost založilo několik hoteliérů speciálně kvůli koupi tohoto pozemku. „V Praze jsem hledal příležitost zhruba rok, místo je pro hotel jako dělané. Myslím si, že centru města stále chybí šest až sedm tisíc lůžek v luxusních ubytovacích zařízení,“ říká Jan Tuček, jeden ze zakladatelů firmy. Tuček podniká především ve Špindlerově Mlýně, až do roku 1998 šéfoval hotelu Horal. Dnes vlastní v horském středisku několik hotelů a bobovou dráhu. Po vítězství v soutěži oslovili hoteliéři s projektem Central European Financial Management, která vstoupila do firmy Ditrich. CEFM se zaměřuje na investice do nemovitostí ve střední a východní Evropě. Zatím ji zajímá Praha, Karlovy Vary, Špindlerův Mlýn a Bratislava. Potenciálně také Rusko a Ukrajina. V Praze si plánuje pořídit ještě jeden luxusní hotel a jedno nebo dvě polyfunkční centra. V současnosti firma analyzuje dvě nabídky na koupi hotelů ve Špindlerově Mlýně. V Karlových Varech již staví luxusní rezidence. Velkolepě ovšem společnost vstoupila do Bratislavy. Zvítězila v tendru Slovenské spořitelny na prodej nemovitostí. Jednu z nich, sídlo centrály v těsné blízkosti sídla prezidenta s výhledem na bratislavský hrad, plánuje také přestavět. Na co jiného než na luxusní hotel.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).