Menu Zavřít

Extrémní déšť způsobil největší potíže v Radotíně

29. 6. 2017
Autor: MHMP

Extrémní déšť ve čtvrtek způsobil největší potíže v Radotíně. Přetekl tam jeden z rybníků, sesunul se svah, který zastavil provoz autobusů MHD, a voda vytopila školu i hasičskou zbrojnici. První stupeň povodňové aktivity byl dopoledne vyhlášen na Botiči a zřejmě ještě čeká Litovicko-Šárecký potok, do kterého Lesy hlavního města vypustí vodu z nádrže Jiviny. Hydrometeorologové vyhlásili povodňovou pohotovost pro celé území hlavního města, výstraha platí do pátečního rána.

„Podle prognózy Českého hydrometeorologického ústavu budou srážky v Praze pokračovat ještě jednu až dvě hodiny se snižující se intenzitou, jejich úhrn nepřesáhne deset až 15 milimetrů. Po dvou hodinách by měly ustat,“ řekl po čtvrté hodině odpoledne mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Nejzávažnější situace byla v Radotíně. V oblasti Cikánka přetekla voda hráz rybníka, který naplnila voda z okolních strání a potoků. Vytopeny byly sklepy a zhruba dvěma až třem desítkám lidí z oblasti hrozila dopoledne evakuace. „Voda se však potom vracela zpátky do koryta, a tak v oblasti Cikánky nebylo provedeno žádné protipovodňové opatření,“ uvedla mluvčí Prahy 16 Jan Hejrová. Povodňová komise bude postupně kontaktovat občany z jednotlivých nemovitostí a zjišťovat, jakou pomoc budou potřebovat.


Čtvrteční déšť obrazem:


Sesuv podmáčené půdy zastavil provoz autobusů linky 255 mezi zastávkami Cementárna Radotín a Zadní Kopanina. Žádné další potíže DPP nezaznamenal. První stupeň povodňové aktivity byl dopoledne naměřen na Botiči v Nuslích. Hladina potoka tam dosáhla výšky 1,2 metru. Kromě Botiče byly problémy v Řeporyjích, kde voda přetekla hráz rybníka.

„Lesy hlavního města dnes zahájí regulaci hladiny nádrže Jiviny vypouštěním tří metrů krychlových vody do Litovicko-Šáreckého potoka. V důsledku toho na zmíněném vodním toku v Praze 6 nastane první stupeň povodňové aktivity,“ uvedl Hofman. Magistrát kolem poledne také doporučil lidem omezit vstup do Stromovky a Letenských sadů. A to kvůli možnému pádu stromů a větví.


Praha ukazuje velkou vodu online. Čtěte:

Povodeň v mobilu. Praha vyvinula aplikaci pro sledování vodních toků

 Protipovodňové zábrany na Smetanově nábřeží v Praze při povodni.


Hasiči museli do šesti hodin odpoledne zasahovat u 71 událostí spojených s vydatným deštěm. „Po páté hodině odpoledne se situace začala uklidňovat, hasiči zasahovali u případů zatopených sklepů po celém území Prahy. Jednalo se většinou o menší případy, kdy pražským profesionálním hasičům pomáhali kolegové z dobrovolných sborů v okrajových částech Prahy,“ řekl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Hasiči celý den monitorovali rozvodněný Radotínský potok. V něm podle Kavky odpoledne začala hladina klesat.

ebf - tip - debata

Nejvíce práce měli hasiči právě v Radotíně. „V ulici K cementárně se valila dešťová voda po komunikaci a způsobila lokální problémy. V Radotíně byly zatopené sklepy a dvory. Voda se částečně dostala i na dvůr hasičské stanice. Její provoz však nebyl omezen,“ uvedl Kavka. V Radotíně rovněž voda zatopila v místní škole část tělocvičny. Hasiči odčerpali vodu a vytvořili z pytlů s pískem hráz.

Na Starém náměstí v Ruzyni museli odstranit velký pařez, který zatarasil česlo potoka a hrozilo jeho vylití. Odstraňovali také stromy padlé na silnici.

Dále čtěte:

Praha chce přiškrtit toky energií ve svých budovách

Praha a vodohospodářské společnosti chtějí dohodu o spolupráci


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).