Menu Zavřít

Farma získala ocenění Biopotravina roku

18. 11. 2003
Autor: Euro.cz

Dvě kozičky koupené od sousedů se staly v roce 1996 základem rodinné kozí farmy manželů Dobrovolných z Ratibořic na Třebíčsku. S produkty kozího mléka začínala tehdy Jitka Dobrovolná v kuchyni. V současnosti mají Dobrovolní farmu se sto kozami, chov chtějí v příštím roce rozšířit na dvojnásobek.

Farma patří k nejúspěšnějším v České republice. Její výrobky odkupuje jihlavský velkoobchod s biopotravinami, na farmu zajíždějí přes víkend četní zájemci o kozí mléko, sýry, jogurty. Manželé se nebojí ani vstupu České republiky do Evropské unie. „Očekáváme především otevřené dveře pro naše výrobky,“ upozorňuje Pavel Dobrovolný na možnosti dalšího rozvoje kozí farmy. Připomíná rostoucí zájem o biopotraviny v Rakousku, Německu a Švýcarsku. Posledním úspěchem v jejich podnikání je ocenění Česká biopotravina roku 2003, kterou nedávno získali od Svazu ekologických zemědělců. Jako vítězi soutěže mohou logo biopotraviny roku užívat po celý rok. Ocenění získali za soubor mléčných kozích výrobků obsahujících jogurt, jogurtové mléko, kefír, žervé a tři druhy sýrů. Odborná komise ocenila především šířku produktové škály, vysokou chuťovou kvalitu, jednotný vizuální styl a praktičnost obalů. „Lehko se nevydělává,“ přiznává Jitka Dobrovolná, že ani po letech to není v podnikání jednoduché, stále se jedná na půl o hobby, na půl o podnikatelskou činnost. Musí přitom doufat, že v budoucnu se vložené prostředky vrátí. Neměřitelným efektem tohoto podnikání je pohoda. „Koza je zvíře veselé,“ připomíná Jitka Dobrovolná, „když se nedaří, nebo má člověk nějaké trable, zajde ke kozám do stáje a hned je lépe.“

  • Našli jste v článku chybu?