Menu Zavřít

Farmáři v Británii se hroutí. Kampaň proti masu je stresuje

4. 3. 2020
Autor: Profimedia.cz

Zemědělci na ostrovech, kteří chovají hospodářská zvířata na farmách, čelí kromě osamělosti a extrémnímu počasí i kampani proti konzumaci masa. To vše vede k častějšímu výskytu psychických poruch, depresím i sebevraždám. Situaci zhoršuje také nejistota ohledně financování zemědělství po brexitu.

Narůstající úroveň stresu u zemědělců Spojeného království, kteří chovají hospodářská zvířata na rodinných farmách, souvisí také s větším tlakem proti konzumaci masa. Tvrdí to zástupci zemědělské unie NFU. Démonizace chovu zvířat podle nich zvyšuje psychické problémy farmářů, v mnoha případech hlavně farmářek. Příkladem je vyjádření dvacetileté chovatelky ovcí z Walesu, která si na Twitteru postěžovala, jak je osamělá práce vést farmu po otci a jak se „rozpadá“ uvnitř, i když navenek se snaží být drsná a vyrovnaná.

https://twitter.com/ffionhooson0/status/1225729245705576448

„Lidé si musí uvědomit, že v srdci každého zemědělského podniku je rodina. Ve světě, ve kterém se zvyšuje napětí, nesmíme zapomenout, že jsme všichni lidé,“ apelovala na kritiky spotřeby masa prezidentka NFU Minette Battersová.

Anna Jonesová z organizace Just Farmers potvrdila, že mezi farmáři se stále častěji hovoří o kampani, jež se vede proti živočišné výrobě. Mnoho zemědělců se podle ní cítí špatně po útocích vegetariánů. „Pro ně to není jen práce od 9 do 5 hodin, ale jejich život,“ zdůraznila vazbu drobných farmářů na jejich domov, krajinu i lásku k jejich hospodářským zvířatům.

Odborník na potravinovou a zemědělskou politiku Tim Lang v deníku The Guardian upozornil, že se jedná zejména o nový způsob toho, jak provozovat udržitelně masný a mlékárenský sektor.

Greenpeace: Produkce masa ničí lesy

Zástupci britské pobočky organizace Greenpeace varují před tím, že intenzivní živočišná výroba ve světě ničí původní lesy a pralesy a spotřebovává příliš mnoho vody. Pokud budou lidé jíst více rostlinných potravin, sníží se tlak na kácení pralesů, tvrdí Chiara Vitaliová z Greenpeace UK. Obviňováni za ničení planety by ale podle ní měly být hlavně globální potravinové korporace, nikoliv drobní zemědělci.

Podle průzkumu nadace Farm Safety Foundation je pro 84 procent zemědělců do 40 let největším problémem právě duševní zdraví. Jejich práce je velmi osamělá a veřejností přehlížená. Navíc v případě častého výskytu extrémního počasí (povodně, vichřice) i náročná.

K tomu se ještě přidává finanční nejistota po brexitu. Dvě pětiny ostrovních zemědělců by se dostaly v letech 2014 až 2017 do ztráty, pokud by z Bruselu nepobíraly zemědělské dotace. Systém se má po odchodu z EU v Británii výrazně změnit.

Zdroje: nfuonline.com, theguardian.com, fwi.co.uk

Dále čtěte:


zvířat tlačí na Babiše
. Chtějí, aby zlomil odpor proti
zákazu klecových chovů

Klimaticky
škodlivé maso.
EU musí zdražit o čtvrtinu, aby cena byla „spravedlivá“, žádá
neziskovka

Farmáři
mají plán: jezte maso, elektrárnám dodáme čisté palivo a
uložíme do země

bitcoin_skoleni

  • Našli jste v článku chybu?