Menu Zavřít

Fenomén roku 2007: zadlužení rodin

2. 2. 2007
Autor: Euro.cz

Úvěry českých domácností jsou problémem spíše sociálním

Pro někoho mohlo být hlavní událostí roku 2006 narození dítěte či nevěra celebrity, pro jiného volební pat a hledání nové vlády, pro dalšího dosažení hladiny 540 miliard korun v zadlužení českých rodin. Se vší úctou k dětem, nemanželskému sexu i k vládě-nevládě to, co přetrvá a bude zaznamenáno do análů, bude růst úvěrů. Protože diskuse o něm nám vydrží déle a bude více ovlivňovat každodenní život nežli politický zmatek.

Mnoho mýtů.

Právě kolem těchto dluhů panuje mnoho mýtů a nejasností. Především mnoho lidí, často i odborníků z finančního sektoru, je přesvědčeno, že míra zadlužení českých rodin je vysoká. Není. Ve srovnání s Evropskou unií nebo Spojenými státy patří české domácnosti vysloveně ke konzervativním. Pro ilustraci: v roce 2004 byl každý občan tradičních zemí Evropské unie zatížen hypotečním dluhem téměř devět tisíc eur, v České republice to bylo 670 eur, tedy méně nežli například v Maďarsku (820 eur). Ve stejném roce měly dánské rodiny celkový úvěr ve výši 103, britské 88 a německé 65 procent HDP. Proti tomu bylo českých jedenáct procent v podstatě směšných a před námi byly o celá procenta státy, jako jsou Polsko, Maďarsko nebo Estonsko, tedy země s nižší životní úrovní. Naši přímí soupeři, na které se ČR přes paritu kupní síly snaží v životní úrovni v rámci Evropské unie dotáhnou, tedy Řecko a Portugalsko, nám v míře zadlužení rodin ukazují záda se svými 31 a 65 procenty HDP.

Nic výjimečného.

V mezinárodním srovnání tedy není zadlužení českých rodin nijak výjimečné, spíše naopak.
Na to řada odborníků odpovídá, že varující je dynamika, a vycházejí z onoho tvrdého růstu v posledních letech, kdy byly dosahovány meziročně pětinové až poloviční vzestupy. To je pravda, ale například Polsko také vykazuje zvyšování až o třetinu meziročně, Řecko se pohybuje mezi jednou až dvěma pětinami ročně a taková země jako Maďarsko, jejíž situace by měla být nazvána téměř krizovou, vykázala v minulých letech růsty i přes 54 procent.
Znepokojující u zadlužení českých rodin jsou totiž dvě naprosto jiné otázky.

Pochybnosti.

První zní: nevyvíjel se trh s hypotečními a především spotřebitelskými úvěry v posledních letech příliš ostře a nevedla tvrdá konkurence mezi bankovními domy k tomu, že poklesla vhodná ostražitost a úvěry byly schvalovány i v případech, kdy věřitel objektivně není schopen plnit své závazky?
Druhá pak je stejně podstatná: jaké tempo zadlužování hodlají české rodiny držet do budoucna a chtějí opravdu tento trh dotáhnout až na úroveň vyspělých zemí, tedy dejme tomu kolem 60 procent HDP, nebo již cítíme zvolnění a opadání úvěrového boomu?

Problematické úvěry.

Odpověď na otázku číslo jedna zní: do jisté míry. Teď jistě imagemakeři bank kroutí hlavou a chystají ostré odpovědi, ale čísla jsou neúprosná. Jestliže se počty exekucí zvýšily ze 150 tisíc v roce 2004 na 270 tisíc v roce 2005 a na asi 315 tisíc v roce 2006, pak pochopitelně jich část připadá na ostřejší postup distributorů energií, dopravních podniků a dalších společností, svou roli však hrají i banky a jejich špatné úvěry domácnostem. Z různých údajů vyplývá, že tak či onak problematických je zhruba osm procent z celkově poskytnutých úvěrů v zemi. To je vyšší číslo než stav běžný v západní Evropě - tam jde přibližně o pět procent úvěrů domácnostem. V případě hypoték je však počet špatných úvěrů v ČR minimální, přičemž představují více než 70 procent z celkového objemu půjčených peněz. Těch osm procent problémových úvěrů tedy připadá na 30 procent z celkového objemu. Jinak řečeno, lze tvrdit, že čtvrtina až třetina spotřebitelských úvěrů (a leasingů či splátkových nákupů) vykázala či vykazuje defekty ve splácení.

EBF24

Dva související protipohyby.

Druhá otázka je složitější: Kde se to zastaví? Poslední měsíce ukazují přece jenom ochlazení na trhu a bez ohledu na fakt, že celkové zadlužení není problém, je to dobře. ČNB totiž varuje: bohaté a střední vrstvy jednají racionálně a půjčovaly si přiměřeně, riskují nízkopříjmové skupiny obyvatel. Jinými slovy, úvěry rodin nejsou problém makroekonomický, ale sociální - chudší rodiny se totiž dostaly na hranu či za ni svých možností.
Přes všechen růst a optimismus lze tedy od roku 2007 v oblasti zadlužení rodin očekávat dva protichůdné, ale související pohyby. Na straně jedné zpomalí dynamika trhu, především v oblasti spotřebitelských úvěrů. Na straně druhé budeme svědky nárůstu smutných případů rodin, které již nebudou moci skrývat své předlužení.

Úvěry domácnostem na bydlení na jednoho obyvatele (v eurech)
2002/ 2003/ 2004
ČR 350/ 470/ 670
Maďarsko 360/ 600/ 820
Polsko 180/ 220/ 280
Slovensko 190/ 270/ 380
Slovinsko 230/ 280/ 370
EU 7280/ 8120/ 8960
Pramen: ČNB, ECB

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).