Menu Zavřít

Fico byl hospitalizován s podezřením na infarkt, do Česka nepřijede

14. 4. 2016
Autor: čtk/AP

Slovenský premiér Robert Fico byl dnes hospitalizován, podezření na infarkt vyšetření nepotvrdila ani nevyvrátila. Fico nejméně dnes zůstane na pozorování v bratislavském Národním ústavu srdečních a cévních chorob, řekla novinářům mluvčí zdravotnického zařízení Dobroslava Krajačičová. Kvůli zdravotním potížím Fico zrušil dnešní návštěvu České republiky, během níž se měl setkat s premiérem Bohuslavem Sobotkou a s prezidentem Milošem Zemanem.

„Premiér po vyšetření zůstává u nás na pozorování. Co bude dál, se rozhodne později,“ řekl Krajačičová. Bližší informace o zdravotním stavu premiéra neuvedla, podrobnosti nesdělil ani úřad vlády.

Jednapadesátiletého Fica do zdravotnického zařízení podle listu nepřivezla sanitka, premiér tam přijel sám vlastním vozem. Fico, který je nejdéle úřadujícím slovenským premiérem, v uplynulých dvou týdnech vystupoval na veřejnosti spíše ojediněle.

Slovenský premiér se už v úterý omluvil z účasti na soudním líčení, kde měl vypovídat jako svědek. Ve středu ale vedl schůzi nového koaličního kabinetu, který schválil návrh svého programového prohlášení.

KL24

Diskuze o migraci a dopravní infrastruktuře

Očekávalo se, že Fico bude v Praze se Sobotkou diskutovat o migraci a naplňování dohod Evropské unie s Tureckem, které se jí týkají. Dalšími body programu měly být podle českého úřadu vlády posilování přeshraniční dopravní infrastruktury nebo středoevropská regionální spolupráce. Jedním z bodů měla být také příprava Česko-slovenské výstavy u příležitosti 100. výročí založení Československé republiky v roce 2018.

Fico je nejdéle sloužícím premiérem v novodobé historii Slovenska, v čele tamní vlády je už potřetí. Na rozdíl od předchozího volebního období ale nyní jeho levicová strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) vládne v koalici s trojicí pravicových stran - Slovenskou národní stranou (SNS) a uskupeními Most-Híd a Síť.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).