Menu Zavřít

Fico spravedlivý

29. 8. 2008
Autor: Euro.cz

Komentář Mgr.

EBF24

O Slovensku si vždy rád přečtu článek, po očku sleduji tamní dění a nepřeji Slovákům nic špatného, naopak. Už patnáct let jsme dva různé státy, ale i tak mě těší, že se ekonomice našich bývalých bratrů v poslední době mimořádně daří a růstem HDP strčí většinu rozvinutých zemí do kapsy. Jsem docela rád, že na olympiádě v Pekingu čeští sportovci skončili v počtu medailí před Slováky, i když jen o fous, a nemám problém uznat, že jejich vodáci měli tedy výrazně navrch. A dokonce ti šikovní Slováci budou od ledna platit eurem. O důvodech, proč my ne, nechci polemizovat. Ale připadá mi, že jsou najednou v „evropské integraci“ trochu napřed.
Na druhé straně jsem nikdy úplně nepochopil, proč Slováci pořád volí Mečiara. Kolega tvrdí, že si ještě dostatečně neužili svého „slovenství“. Hmmm… Ale poslední měsíce a dny daly na Mečiara téměř zapomenout, pomineme-li milionové dary jeho straně LS-HZDS od invalidního důchodce přinesené v igelitce… Do hlavní role se totiž prosadil současný slovenský premiér Robert Fico, který také dovede svými politickými prohlášeními zaujmout natolik, že jeho důrazná slova přeskotačí do Prahy i dále na západ.
Už jarní poprask kolem kontroverzního mediálního zákona mně samozřejmě nemohl uniknout. Je ohrožena svoboda slova na Slovensku, jak plamenně hlásali jeho kritikové? Možná. Fico a spol. normu prosadili, prezident Gašparovič ji podepsal a zákon vstoupil v platnost. Budiž, říkal jsem si. Dobré téma na komentář, ale snad nebude tak zle.
Ve stejné době však do éteru proniklo hlášení o připravované novele zákona, jež má za mříže až na tři roky poslat neposlušné prodejce, kteří po zavedení eura zdraží více, než se Ficovi (státu) líbí. Od října zřejmě vstoupí v platnost. Fico pochopitelně chce, aby se občanům po vstupu do eurozóny zvyšovaly ceny jen minimálně. Prostředky, kterými tomu hodlá zabránit, jsou však dost pochybné. Regulátor (státní úřad) prý určí, co jsou to ekonomicky oprávněné náklady nebo přiměřený zisk a jak lze podražit dle zákona. Ať žije svobodný trh.
Když jsem se před pár dny dočetl o možném vyvlastění velkých energetických firem na Slovensku, o němž se rozhovořil razantní šéf kabinetu, docela mi zatrnulo. Radí snad Ficovi pověstný „vyvlastňovač“ Hugo Chávez? Raději nedomýšlet, jak by to mohlo na Slovensku za pár měsíců vypadat. Jistě to ale nebude tak horké. Slováci si určitě sáhnou hlouběji do peněženky – jako ostatně všude, kde se euro zavedlo – ať se Fico bude snažit sebevíc. Vězení snad nebudou plná zoufalých prodejců, kteří zdražili o pár centů víc, než měli. A energetičtí giganti se s politiky určitě nějak dohodnou. Hlavní je, že Slováci mají vládu, která je připravená na všechno. Demokraticky si ji zvolili a já jim nepřeji nic špatného, naopak.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).