Podnik se sice jmenuje anglicky Field, ale obhospodařuje převážně česká pole. Pokud tedy pomineme mezinárodní klientelu, dary moře a vína, které naše země nezvládne poskytnout. Minimalistický a moderní interiér restaurace zdobí venkovské náčiní – ze zdi trčí pluh, ve francouzských oknech visí pracovní nástroje, můžete si tady vybrat výhled na konev či kosu. Stropní fresku s rolnickými výjevy namaloval streetartový umělec Jakub Matuška aka Masker. Ovšem mezi sekáči s kosou, traktorem a zuřícími býky objevíte při bližším zkoumání i nečekané, třeba UFO. Podobně je to s pokrmy, které vycházejí z tradičních surovin i metod, aby se na scéně ve správnou chvíli objevil tekutý dusík.
Ač česká kuchyně nepatří mezi světovou špičku, ve Fieldu vás přesvědčí, že je to škoda. S „obyčejnými“ plodinami typu kmín, petržel, potočnice, šípky, černý bez či bezové květy tady pracují tak, že je nepoznáváte – z kmínu třeba udělají zmrzlinu. Kombinace chutí i struktur je neotřelá a odvážná, každé sousto pokrmu chutná trochu jinak, podle toho, kolik čeho jste zrovna na vidličku nabrali. Základní surovinu v jednotlivých chodech často dostanete v několika variacích – v dezertu najdete švestkovou granitu, marmeládu i destilovanou švestkovou vodu, marinované srnčí v předkrmu zdobí chipsy ze sušeného srnčího srdce. Chuťově dokonalé medailonky z jelena sika připravené metodou sous vide doprovází tatarský biftek ze stejného masa s křupavými zelenými fazolkami, pancettou, „slámou“ z černého lanýže a fermentovaným černým bezem. Fermentace je ve Fieldu obecně jednou z oblíbených metod úpravy surovin, rádi také destilují, suší a udí.
Obsluha restaurace není škrobená a má přehled, co se děje v kuchyni – když se zeptáte, jak se udí máslo, ochotně a srozumitelně proces vysvětlí. Poradí i s výběrem a vhodnou kombinací, pokud nezvolíte degustaci. Menu je koncipováno minimalisticky ve smyslu prostého výčtu surovin, z nichž se jednotlivé pokrmy skládají. Čekání je tedy tak trochu hra s překvapením. Pokud jste hraví, bude vás to bavit.
Field Restaurant ? U Milosrdných 12, Praha 1 ? t: 222 316 999 ? e: info@fieldrestaurant.cz ? www.fieldrestaurant.cz