Menu Zavřít

Finance

25. 5. 2007
Autor: Euro.cz

Krátce

Zájem o "stavebka" stagnuje

Za první čtvrtletí bylo dle údajů stavebních spořitelen uzavřeno celkem 138 tisíc nových smluv s celkovou hodnotou cílové částky 30 miliard korun. Počet smluv dosahuje čísla 5,2 milionu. V porovnání s údaji za první čtvrtletí 2006 počet smluv poklesl o 247 tisíc, čímž se tempo poklesu se zmírnilo, protože v prvním čtvrtletí 2005 poklesl počet smluv o 325 tisíc.

Generali nakupuje v Rusku

Podle deníku Kommersant 40 procent akcií páté největší ruské pojišťovny Ingosstrach kupuje Generali, jež se minulý měsíc dohodla na vytvoření společného podniku s PPF. Svůj podíl Generali prodává ruský oligarcha Alexander Mamut. Odhadní cena analytiků se pohybuje mezi 0,8 až 1,1 miliardy dolarů. PPF i Generali odmítly transakci potvrdit. Generali se k podílu pravděpodobně dostala prostřednictvím PPF; předkupní práva na akcie Ingosstrachu měla dle ruského tisku na Kypru zaregistrovaná společnost Durbe, která pravděpodobně patří do skupiny PPF Investments. Získáním podílu by se Generali stala lídrem ve střední a východní Evropě.

V sazbách ČNB nejasno

Člen bankovní rady ČNB Robert Holman v uplynulém týdnu řekl, že údaje z ekonomiky nejsou natolik závažné, aby banka zvedla úroky už v květnu. Hlasování sedmi členů bankovní rady tento čtvrtek bude těsné, neboť ekonomové souhlasí, že je v názorech rozdělena na polovic. Dosavadní sazby zřejmě budou hájit ještě Mojmír Hampl, Vladimír Tomšík, možná i Pavel Řežábek. Ke zvýšení sazeb naopak vyzývají viceguvernéři Miroslav Singer a Luděk Niedermayer. Rozhodnout může názor guvernéra Zdeňka Tůmy, jenž má v případě patu dva hlasy.

MMF24

Odškodní jen fyzické osoby

Senátorka Soňa Paukrtová (nezávislá) zveřejnila návrh odškodnění klientů zkrachovalých bank. Ten počítá s náhradou jen pro fyzické osoby do výše čtyř milionů korun a předpokládá desetiprocentní spoluúčast. Klienty by vyplácel stát, nikoli Fond pojištění vkladů. Dopad na rozpočet vyčíslila na 950 milionů korun. Drobní klienti Union banky a Plzeňské banky mají tudíž naději, že dostanou část svých peněz zpět. Novou variantu odškodnění přivítal i šéf České bankovní asociace Jiří Kunert.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).