Menu Zavřít

Finanční šéf ČD Cargo: Výrazně vzrostla přeprava chemických produktů

2. 5. 2014
Autor: čtk

Společnost ČD Cargo se snaží o proměnu z nezvedené dcery v platného člena modrého holdingu. Loni vykázala zisk před zdaněním 917 milionů korun, když předloni byla ve ztrátě 628 milionů. Výsledky hospodaření komentuje finanční ředitel Petr May.

V čem konkrétně došlo ke zlepšení?

V roce 2013 jsme zahájili proces restrukturalizace zaměřený na všechny oblasti firmy. Vedle řady provoznětechnologických změn, změn v opravárenství, zvýšení aktivity klíčových zaměstnanců, prodeje a likvidace zbytného majetku jsme především uspořili přes tisíc pracovních míst.

Jaký dopad do hospodářského výsledku měl zmíněný prodej majetku?

Uvedený zisk 917 milionů nezahrnuje zisk z prodeje zbytného majetku ve výši 497 milionů, jelikož tento celý zisk byl použit na vytvoření rezerv a opravných položek.

Na co cargo potřebuje vytvářet tak velké rezervy a opravné položky?

Vedení společnosti vyhodnotilo dosavadní výsledky jednání v soudních sporech a budoucí potencionální rizika vyplývající z naší obchodní činnosti. Na základě toho a s přirozenou mírou opatrnosti se proto rozhodlo o vytvoření výše uvedených rezerv. Obdobným způsobem se přistupovalo k vyhodnocování pohledávek po splatnosti a případnému dočasnému snížení hodnoty nevyužívaného majetku, což se projevilo v navýšení opravných položek k těmto titulům.

Přepravní objemy firmě klesly, jaká komodita na to měla největší vliv?

Největší pokles jsme zaznamenali u hnědého uhlí, kde v závěru roku došlo v konkurenčním boji ke ztrátě významného objemu přeprav energetického uhlí do elektrárny Chvaletice.

Získalo ČD Cargo naopak i nějaké nové zákazníky?

Podařilo se získat řadu nových zakázek, zejména z oblasti chemického průmyslu, kterými byl výše uvedený pokles vyrovnán. Výrazně narostly i přepravy v kombinované dopravě, kdy v průběhu roku došlo k zavedení několika nových linek například na přepravy silničních návěsů.


Čtěte také:

MMF24

České dráhy prohloubily ztrátu na téměř dvě milardy

České dráhy nakoupí z Rakouska starší vagony za 267 milionů

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).