Menu Zavřít

Financování ODS: straně dali miliony korun sponzoři bez peněz

28. 6. 2016
Autor: E15 Anna Vacková

Sponzoři Občanské demokratické strany, firmy D-Pharm a Lékárna u Rubínu, v letech 2012 a 2013 straně darovaly necelých 13 milionů korun. Už tehdy ale neměly peníze. Informaci přinesl Český rozhlas.

Společnosti D-Pharm a Lékárna u Rubínu sídlí v Brně a zabývají se prodejem léků. Obě jsou také majetkově a personálně propojeny a stojí za nimi podnikatelka Danuše Vítková. V současné době podle ČRo krachují.

Šéf brněnské stranické buňky Pavel Blažek si ale na dary nevzpomíná a pro rozhlas uvedl, že neví, kdo je vyjednal. Současný šéf stranických peněz ODS Zbyněk Stanjura se bránil tím, že v té době financování neměl na starosti.

„Vzhledem k tomu, že dary byly řádně vykázány a prošly účetní závěrku, v této chvíli nevidím důvod, proč bychom se měli vracet do minulosti a vracet je,“ uvedl Stanjura. Předseda ODS Petr Fiala odmítl sponzorské dary komentovat.

Společnosti D-Pharm a Lékárna u Rubínu fungovaly přes deset let. V prvních letech měly obraty v řádu desítek milionů a desítky zaměstnanců. Na konci roku 2012 se jim ale přestalo dařit. Podle zdrojů Radiožurnálu společnosti neměly na svých účtech na dary peníze. Přeposlání minimálně jednoho sponzorského daru předcházel vklad hotovosti 3 miliony korun - stejná částka pak byla obratem poslána na účet ODS.

KL24


Přečtěte si také:

Návrat ztracených otců. ODS slavila s bývalými předsedy

Přijď mezi nás, modrá je dobrá

  • Našli jste v článku chybu?