Menu Zavřít

Finep chce překonat pražský "Jižák"

10. 4. 2008
Autor: Euro.cz

Západní město

ebf - tip - debata

Společnost Finep zahajuje výstavbu nové samostatné městské části Západní Město. Developer slibuje, že po dokončení bude projekt srovnatelný s moderními městskými částmi, jako jsou například La Défense v Paříži, Docklands v Londýně nebo hamburská HafenCity. „Lidem dnes již nestačí prostory na bydlení. Požadují více. Chtějí mít kde trávit volný čas,“ říká Michal Kocián, předseda představenstva společnosti Finep. Západní Město se bude rozkládat na okraji pražských Stodůlek. Studie počítá s projektem, který bude zabírat plochu 115 hektarů. V první fázi developer plánuje zastavět čtrnáct hektarů s odhadovanými náklady kolem šesti miliard korun.
Podle údajů Finepu by mělo jít o největší urbanistický počin v Česku po roce 1989. Po dokončení by mohl rozlohou překonat i pražské Jižní Město. Celý projekt, jehož dokončení nechtějí v současné době zástupci Finepu upřesňovat, by měl nabídnout až deset tisíc bytů, administrativní prostory, parky a obchody. Jednotlivé čtvrti projektu budou pojmenované podle evropských zemí - jako první se začne stavět Britská čtvrť s 300 byty, areálem s parkem a vodní plochou, japonskou zahradou a dětským hřištěm ve své centrální části. Ceny bytů budou začínat na 50 tisících za metr čtvereční bez DPH.
Součástí první fáze Západního Města, jež by měla být dokončena v roce 2012, budou také administrativní centra, ve kterých vznikne více než 100 tisíc metrů čtverečních pronajímatelných ploch. Dominantou se stane desetipodlažní objekt ve tvaru diamantu. Kancelářskou část, kterou postaví společnost Skanska, doplní zelené klidové zóny uvnitř vnitrobloků s vodními plochami s protékající říčkou. Prvním nájemcem administrativní části multifunkčního projektu Západní Město se dle informací týdeníku EURO stane společnost Siemens. Ta si okraj pražských Stodůlek vybrala jako místo pro svou novou centrálu. Šéf Finepu Michal Kocián se zatím nechce ke konkrétnímu nájemci kanceláří vyjadřovat. „Finalizujeme smlouvu s velkým nájemcem,“ uvedl pouze. Podepsání smluv s budoucími nájemníky je podmínkou pro poskytnutí bankovních úvěrů. Podobný obytný a komerční komplex jako je Západní Město Finep v budoucnosti plánuje také na východě metropole v okolí pražských Štěrbohol. Mezi dosavadní největší developerské projekty v Česku z hlediska rozlohy a investic patří například ostravská Karolina. Ta se rozprostírá přibližně na 300 tisících čtverečních metrech. Na území bývalé koksovny v centru Ostravy by měla společnost Multi Development postavit za zhruba patnáct miliard korun vedle kanceláří, obchodů a kulturních zařízení zhruba tisíc bytů.

Tabulka:
Západní Město v číslech 1. fáze projektu
 Rozloha pronajímatelných ploch – více než 100 tisíc metrů čtverečních
 Rozloha bytových ploch – 40 tisíc metrů čtverečních
 Rozloha zeleně – 75 tisíc metrů čtverečních
 Předpokládaný termín dokončení 1. fáze projektu – rok 2012
 Celková rozloha první fáze projektu – 14 hektarů
 Předpokládaná výše investic – 6 miliard korun
Pramen: Finep

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).