Menu Zavřít

Fintech segment stále roste. Rozevírají se ale nůžky mezi vítězi a poraženými a o slovo se hlásí regulace

Dnes
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Skip Pay
  • Oblast fintechu přestává být pouhým trendem, kterému vévodí startupy bez jasně daných pravidel
  • Trh se čistí, přibývá regulací a investory zajímají hlavně nejdůležitější hráči. Celkově tedy segment roste, ačkoliv více než polovina fintech společností je ve ztrátě
  • Regulace nejspíš rozdíly ještě prohloubí, ale zároveň může přispět ke stabilizaci celého sektoru, což platí ve světě i v Česku

Fintech už není nejnovějším odvětvím, kde se firmy snaží růst za každou cenu. V tomto směru převzala štafetu umělá inteligence, zatímco finančně technologické společnosti začínají chápat, že pro dlouhodobou prosperitu je nutný spíš takzvaný ziskový růst.

S tím se ostatně pojí i vystřízlivění investorů, kteří už nemají přehnaná očekávání a zajímá je, jak si tento segment vede z hlediska provozních zisků. „Když se podíváme na velké veřejně obchodovatelné fintechy, tak stále více než polovina z nich nebyla v uplynulém roce schopná dosáhnout provozního zisku,“ řekla Ulyana Makarava, expertka na bankovnictví a finanční technologie ze společnosti Boston Consulting Group (BCG).

Příjmy se zvyšují, tržní ocenění klesá

Přestože příjmy fintechových společností v minulém roce celosvětově vzrostly o 13 procent na 320 miliard dolarů (více než 7,2 bilionu korun), jejich tržní hodnota naopak klesla na pouhý čtyřnásobek těchto firemních ročních příjmů. Dále klesl i objem financování, který se snížil o celou polovinu na 42 miliard (téměř 940 miliard korun). Ještě výraznější je ovšem rozdíl v porovnání s rokem 2021, kdy tržní ocenění fintech společností dosahovalo dvacetinásobku ročních příjmů a kdy tyto podniky od externích investorů získaly dohromady 144 miliard dolarů.

Outstream Placeholder

Odvětví jako celek každopádně i vloni meziročně vzrostlo, a to z dřívějších tří na dvanáct procent. Do zisku se přitom dostalo 47 procent společností, což značí nárůst o osm procentních bodů.

Rozdíly jsou čím dál výraznější

Z dat BCG vyplývá, že do roku 2030 má celý sektor nadále růst, přičemž jeho hodnota pravděpodobně přesáhne částku 1,5 bilionu dolarů, což by v přepočtu současným kurzem znamenalo více než 34,2 bilionu korun. Jednotlivým oblastem fintechu ale začínají dominovat nejdůležitější hráči, kteří například v odvětví půjček a plateb tvoří zhruba čtvrtinu trhu. Tyto firmy mezi lety 2021 a 2023 navýšily svůj zisk o 133 procent. Ostatní oproti tomu hlásí čtvrtinový pokles na straně příjmů.

I tyto statistiky podle Ondřeje Machače z České fintechové asociace dokazují, že obor finančních technologií již není aktuálním trendem, nýbrž rozvinutým odvětvím. Jinými slovy, boom investic skončil a investoři podporují především nejúspěšnější společnosti na trhu.

Velká příležitost, nebo hrozba? České odvětví kryptoměn čekají zásadní změny, chystá se schválení důležitých zákonů
Přečtěte si také:

Velká příležitost, nebo hrozba? České odvětví kryptoměn čekají zásadní změny, chystá se schválení důležitých zákonů

Takovým příkladem je ostatně třeba i startup Flowpay, který nedávno uzavřel seedové kolo financování ve výši 53 milionů korun využitelných pro další rozvoj technologie a expanzi na nové trhy. Stejně tak Patron GO získal 25 milionů korun na rozšíření svého působení do Polska.

Regulace jako nutné zlo nebo krok ke stabilitě?

Oproti jiným typům firem mají fintech společnosti jednu nevýhodu, a tou je složitější startovací pozice. Už od první chvíle svého fungování musí vynaložit poměrně vysoké částky, přičemž týkají se jich i čím dál přísnější regulace. Že nejsou hned v černých číslech, proto není žádným překvapením. Na druhou stranu mohou využít potenciálu umělé inteligence ve svůj prospěch, a ušetřit tak až desítky milionů korun. Přesně jako se to povedlo například švédskému startupu Klarna zmíněném v analýze BCG.

„Pro získání licence musí fintechy splňovat přísné regulační požadavky, které s sebou nesou vysoké náklady. Nadcházející evropská směrnice DORA (Digital Operational Resilience Act) navíc klade nové nároky na kybernetickou bezpečnost a digitální odolnost, což znamená další nutné investice,“ vysvětlil pro Euro.cz Machač. A dodal, že tyto náklady oddalují dosažení ziskovosti, přestože fintechy rostou a zvyšují své tržby.

WT100

Firemní platební karty, které zabraňují zneužití ze strany zaměstnanců. Irská společnost CleverCards získala na svůj rozvoj významnou investici
Přečtěte si také:

Firemní platební karty, které zabraňují zneužití ze strany zaměstnanců. Irská společnost CleverCards získala na svůj rozvoj významnou investici

Z dlouhodobého hlediska každopádně mohou zmiňované regulace pomoci posílit důvěru a stabilitu celého sektoru. To se povedlo například společnosti Skip Pay, která nedávno získala licenci od České národní banky. Zájem investorů o fintechové projekty je navíc stále značný a kromě celosvětového růstu jsou vidět úspěchy i na domácí scéně.

„Fintech v Česku dlouhodobě zvyšuje své zisky a celkově nabývá na významu. Věřím tedy, že by se mohl stát jedním z pilířů transformace ekonomiky. Máme zde dostatek talentů i inovačního potenciálu, jen je potřeba vše správně uchopit, aby Česká republika nebyla montovnou, ale mozkovnou,“ uzavřel Machač.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).