Menu Zavřít

Firemní vytrvalost se vyplatila

27. 11. 2015
Autor: Redakce

Chtělo to velkou zarputilost, hodnotí zpětně finalista soutěže Rodinná firma roku Martin Hrdlička z geodetické firmy Hrdlička, jak se podařilo vybojovat místo na trhu, který patřil bývalým státním podnikům.

Jak vznikl nápad založit firmu specializující se na geodezii?

Naše podnikání s tátou začalo již v roce 1990. Můj entuziasmus pro geodézii a tátovo vzdělání v tomto oboru logicky vyústily založením živnosti. Jak je známo, soukromé podnikání bylo za komunistů zakázáno, ale můj otec s mojí studentskou pomocí tak trochu podnikal i v této době. Mít vlastní rodinnou firmu byl náš sen již od počátku osmdesátých let.

Na trhu budete 25 let, během této doby jste se rozrostli na středně velký podnik s 200 zaměstnanci. V čem jste předběhli konkurenci, na co jste kladli důraz?

Jako menší firma jsme se těžko prosazovali proti tehdy státním podnikům Geodézie, které byly postupně privatizovány. Chtělo to velkou zarputilost prosadit se mezi větší oborové firmy. Nicméně naše firemní vytrvalost se dlouhodobě vyplatila a dnes patříme mezi dvě největší firmy v oboru na českém trhu. Samozřejmě se nedá říct, že jsme konkurenci předběhli ve všem. Pokud bych mohl vyzvednout něco, pak snad, že provozujeme takzvanou „geodezii v souvislostech“. Zkrátka naše firma má přesah v činnostech i do jiných oborů, jako je elektro, projektování, informatika.

Vyvinuli jste si vlastní mapový server. V čem vám pomáhá, jak zlepšuje službu, kterou nabízíte?

Ano, provozujeme mapový server, který se jmenuje MA WIS. Máme na něm umístěnou celou řadu řešení a aplikací, které usnadňují uživatelům život především v oblasti investiční výstavby. S celou věcí jsme začali již před patnácti lety a byli tehdy průkopníky v užívání internetu i pro tak specializované technické oblasti. Za zmínku bezesporu stojí služba UtilityReport, která zajišťuje elektronické vyjadřování k existenci sítí. Každý, kdo někdy stavěl, ví, že právě tyto doklady mu stavbu často zdržely o několik měsíců. Dnes je přes UtilityReport podáno kolem 300 tisíc žádostí ročně a navazující řešení RSTI (registr správců) obsahuje údaje o 25 tisících správců.

Fungujete na Slovensku i v Polsku. Pracujete i v Německu. Patří podnikání v geodezii k těm oborům, které jdou bez problémů rozšiřovat do zahraničí?

Naše firma v cizině působí od samého počátku. V roce 1990 jsme získali první zakázky v N ěmecku. Dokonce o pět let později jsme založili s německým partnerem společný podnik, který úspěšně fungoval přes deset let. Na Slovensku jsme 11 let. Naše firma v K ošicích je regionálně velmi úspěšná.

Zakázky máme i v několika dalších evropských zemích – v Maďarsku, Lotyšsku, Moldavsku. V současné době působíme i v jiných, exotičtějších zemích jako Svatý Vincent a Grenadiny, Kambodža. V rámci našich zahraničních aktivit realizujeme také jeden dobročinný projekt v Etiopii. Společně s naším partnerem Člověkem v tísni pomáháme dohlížet na provoz studní v oblasti Alaba.

Pro tento projekt jsme vyvinuli jednoduchou mobilní aplikaci WaterReport, která tamním správcům vodních zdrojů přes SMS hlásí závady na čerpadlech. Právě v nejbližších dnech se synem Ondřejem odlétáme do Etiopie službu rozšířit do dalších regionů.

KL24

Liší se v něčem zásadně například legislativa, směrnice, které musejí technici v jednotlivých zemích znát?

Ano, a to i v Evropě. Právě proto je často velmi obtížné provádět v jiných evropských zemích terénní geodetické práce. My se zaměřujeme proto spíše na vývoz služeb souvisejících s mapovým serverem MAWIS. Dále také na vývoz zkušeností s kompletacemi a digitalizací technické provozní dokumentace správců sítí.

Pokud Evropa chce držet krok s Asií a Amerikou, pak musíme bořit bariéry nejen politické, ale i technologické a legislativní mezi jednotlivými zeměmi. V tomto ohledu se musím trochu zastat bruselských byrokratů, protože některá jejich opatření k likvidaci překážek mezi jednotlivými státy vedou. Česko má rozhodně co nabídnout a například v oblasti internetových služeb patří určitě v Evropě ke špičce.

  • Našli jste v článku chybu?