Menu Zavřít

Firma čeká na zájem úřadů

26. 5. 2006
Autor: Euro.cz

Raiffeisen Leasing Real Estate

PRAHA (bor) - Podíl leasingového financování nemovitostí je ve srovnání s úvěrovým ještě pořád relativně malý. „Mnoho firem v České republice nemá s tímto nástrojem žádné zkušenosti. Na straně druhé je trh nemovitostí sám o sobě velmi aktivní a leasing nemovitostí z toho profituje,“ říká Alois Lanegger, jednatel společnosti Raiffeisen Leasing Real Estate.
Firma v minulém roce uzavřela nové obchody v objemu 2,5 miliardy korun a zaznamenala nárůst obratu o 26 procent. Společnost, která je druhým největším tuzemským poskytovatelem leasingu nemovitostí, se v minulém roce podílela například na financování pětihvězdičkového hotelu Carlsbad Plaza v Karlových Varech v hodnotě několika set milionů korun. K významným projektům patří financování hotelů Corinthia Towers a Panorama v Praze v objemu několika miliard korun nebo převzetí projektu Bondy Centrum v Mladé Boleslavi s odhadovanými celkovými investičními náklady ve výši zhruba jedné miliardy korun.
Lanegger se domnívá, že leasing nemovitostí bude sledovat všeobecný trend trhu nemovitostí, tedy investice do průmyslových objektů a kanceláří především mimo Prahu, do výstavby bytů a vybraných maloobchodních objektů. Významu mohou nabýt i zvláštní produkty jako větrné elektrárny. Lanegger míní, že poroste i zájem veřejného sektoru. „Neexistuje žádný důvod, proč by i tuzemské úřady neměly dlouhodobě ve svůj prospěch využívat leasingová řešení obvyklá v jiných zemích. V zahraničí je běžné financování pomocí leasingu u nemocnic, škol nebo domovů důchodců. Tuzemský veřejný sektor je ovšem obtížný a potřebuje speciální formy. Tyto aktivity jsou zde zatím slabé,“ říká jednatel Alois Lanegger. Firma se podílela na jedné z mála českých transakcí s veřejným sektorem, v Mostě financovala prostřednictvím zvláštního modelu veřejné osvětlení. Leasing nemovitostí dosáhl v minulém roce objemu 12,57 miliardy korun, ve srovnání s rokem 2004 narostly obchody o 6,6 procenta, uvádějí statistiky České leasingové a finanční asociace. Firmy uzavřely celkem 87 smluv. Podíl leasingu nemovitostí na trhu leasingu činí přibližně jedenáct procent.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).