Menu Zavřít

Skandál v Německu: nacistické UFO je výmysl, model musela firma stáhnout z prodeje

19. 6. 2018
Autor: Revell GmbH

Firma Revell, která vyrábí mimo jiné plastové modely vojenské techniky, byla po kritice donucena stáhnout z prodeje stavebnici nacistického létajícího talíře Haunebu II, jehož existence se nikdy oficiálně nepotvrdila. Příznivci extrémní pravice v Německu o talíři hovoří jako o zázračné zbrani, kterou měla třetí říše vyvíjet od roku 1934. Prototyp Haunebu II měl být vyráběn od roku 1943. Tento mýtus firma ve svém popisu výrobku vhodném pro děti od dvanácti let podpořila.

Firma Revell, která se specializuje na výrobu plastikových modelů, byla donucena stáhnout ze své nabídky model létajícího talíře Haunebu II, jehož prototypy měly být vyrobené v polovině roku 1943. Na vývoji přitom měla třetí říše pracovat už v roce 1934, uvádí se webech, které tento model prodávají.

Německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung napsal, že „politicky výbušnou“ stavebnici pro děti firma stahuje z prodeje a přestane ji také vyrábět. Potvrdila to mluvčí německé pobočky firmy Revell GmbH. Ta má na německém trhu s plastikovými modely dominantní podíl.

Stavebnici vhodnou pro děti od 12 let odmítl německý spolek na ochranu dětí jako nevhodnou hračku, která může vést k falešné ideologizaci dětí, varovala ředitelka organizace Cordula Lasner-Tietzeová. Podle ní podobné stavebnice nemají v dětském pokoji místo.


Spojenecké bomby z druhé světové války stále znepokojují Němce:

Bomby pod Berlínem. Za války nevybuchla každá pátá, nyní jsou nebezpečnější

Nevybuchlá puma v Berlíně, ilustrační foto


Skandál způsobilo v Německu zejména tvrzení výrobce o tom, že se jedná o model prvního stroje na světě, který mohl létat do vesmíru. A také to, že prototyp létajícího stroje Haunebu II dosahoval rychlosti až 6000 kilometrů v hodině. Do sériové výroby jej nepustil průběh války.

Zásadním problémem je podle vojenských historiků to, že takový prototyp nikdy neexistoval. „V té době nebylo možné technologicky něco takového vyrobit. Představte si, že by bylo možné postavit létající talíř, který je schopný letět rychlostí 6000 kilometrů za hodinu. To by armádní kruhy zkoušely i během studené války,“ prohlásil historik Jens Wehner z vojenského muzea v Drážďanech. Jedná se podle něj o čistý mýtus. Ten v Německu podporují pravicoví extrémisté a příznivci konspiračních teorií, kteří hledají alternativní výklad dějin.

Propaganda o zázračných zbraních

Nepravdivý popis produktu může podle historika podporovat u některých lidí, zejména dětí, přesvědčení, že nacisté disponovali špičkovou technologií a mohli létat do vesmíru. „Zainteresované strany mohou tuto strategii využít k tomu, aby zpochybnily to, co dobře víme o nacismu,“ varoval Wehner.

„Kritika je samozřejmě opodstatněná,“ uvedla k stažení modelu mluvčí firmy Revell GmbH. Výrobky, které jsou ještě na trhu k dipozici, pocházejí ze skladových zásob. Jak se výrobek dostal na trh, firma z vestfálského města Bünde neuměla přesně vysvětlit. Vývoj nové stavebnice trvá přibližně rok, společnost ročně uvede na trh 30 až 40 nových modelů. Někdy jsou nové stavebnice vyvíjeny na popud modelářů.

Legendy ohledně vývoje a výroby nacistických UFO se prvně objevily po skončení druhé světové války. V padesátých letech časopis Der Spiegel tomuto fenoménu věnoval větší článek a citoval údajné vývojáře těchto strojů.

„Tento mýtus pravděpodobně pochází od technických členů německého letectva Luftwaffe, kteří chtěli po skončení druhé světové války zaujmout,“ tvrdí Wehner. Báchorka o vývoji této zázračné zbraně, jež měla přinést obrat ve válce, se udržuje u sympatizantů s nacismem. „UFO jsou podle mého názoru zvrhlým pokračováním propagandy zázračných zbraní, která vznikla v nacistickém režimu,“ dodal historik.

EBF24

Související články:

Emoce kolem nové hry Wolfenstein. Hitler bez knírku, i politické tažení proti „náckům“

Ekonacisté a tábory á la Hitlerjugend. Němečtí extremisté navazují na „tradice“

Bývalý esesman odkázal miliony spřáteleným skotským penzistům

Hitler nebyl nemocný. Měl jen absťák

Adolf Hitler


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).