Menu Zavřít

FOR SALE

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Investiční a Poštovní banka

Japonská Nomura jako hlavní akcionář Investiční a Poštovní banky pomalu uvažuje o prodeji svého podílu, k němuž by mohlo dojít počátkem příštího roku. Zájemci jsou - například německý finanční obr Deutsche Bank či z Nového světa Citib ank. Cena za celý balík by se podle odhadů mohla pohybovat kolem 20 až 25 miliard korun.

Týdeníku EURO tento záměr Nomury potvrdilo několik na sobě nezávislých zdrojů a ostatně nelze říci, že by šlo ze strany japonského investora o překvapivý krok, protože zhruba před rokem a půl při podpisu smlouvy jasně deklaroval, že svoji i nvestici chápe jako portfoliovou, nikoliv strategickou. Tehdy se hovořilo o dvou až třech letech, dokdy si Nomura podíl v IPB podrží.

Počátkem příštího roku tedy utečou ony deklarované dva roky, a pokud bude mít Nomura seriózní kupce ochotné zaplatit, mohla by realizovat ze své investice zisk a IPB by mohla konečně získat strategického partnera, což by pro dlouhodobou strate gii rozvoje banky bylo jen dobré.

Něco za něco

Vstup japonské Nomury byl sice pro stát tak trochu ostudou, protože jí neprodával majoritu, o které ho již firmy s Nomurou spřízněné připravily. Tím zřejmě přišel o několik miliard, ovšem z druhé strany Nomura sáhla do svých zdrojů a vybavila Investiční a Poštovní banku masivní finanční injekcí do základního kapitálu a podřízeným dluhem. V obou případech se jednalo o šest miliard korun. Za 36procentní podíl státu přitom Nomura zaplatila necelé tři miliardy ko run.

To jí umožnilo ustát za rok 1997 vysokou ztrátu přesahující jedenáct miliard korun. Na poslední tiskové konferenci IPB předminulý týden místopředseda dozorčí rady Randall Dillard potvrdil, že banka připravuje další navýšení kapitálu, které se bude pohyb ovat mezi osmi až šestnácti miliardami korun. Současná výše základního jmění IPB činí 13,4 miliardy korun.

Pohled na kvalitu úvěrového portfolia banky napovídá, že jeho čištění si ještě vyžádá slušnou práci, takže posilování kapitálu banky by se mohlo odehrávat i na horní hranici Dillardova intervalu, což by s ohledem na akcionářský podíl mohlo Nom uru přijít zhruba na osm miliard korun.

Je ovšem finančně logické, že Nomura nevstupovala do IPB s cílem ji spasit. Smyslem portfoliového investora je koupit, zhodnotit a se ziskem prodat. Nomura v IPB nezhodnocuje zřejmě pouze banku, ale i své další finanční pozice. Již p ři koupi státního podílu bylo analytikům zřejmé, že jejím velkým zájmem jsou některé dcery banky, například První investiční, spravující miliardové balíky aktiv. Například společnost České pivo, držící akcie Plzeňského pivovaru a Radegastu, již přeš la na společnost MP Finance patřící Nomuře. Skupina IPB rovněž již prodala svůj podíl v Jihočeských mlékárnách a Chlumčanských keramických závodech.

Nicméně První investiční nadále spravuje aktiva v objemu dvaadvaceti miliard korun. Na prodej chystá například Žďárské strojírny, společnost ETA Hlinsko, Léčebné lázně Jáchymov, Léčebné lázně Mariánské Lázně, známý Biocel Paskov či Kablo Electro.

Pokud se většina prodejů podaří, mohly by se Nomuře dosavadní investice do kapitálu IPB (včetně avizovaného posledního navýšení) touto cestou z podstatné části vrátit, takže případný výtěžek z prodeje podílu, který lze odhadnout na zhruba dvac et až pětadvacet miliard korun, by představoval čistý zisk. To by jistě nebylo z dvouleté investice málo (k 31. březnu 1999 činil podíl Nomury v IPB celkem 46,6 procenta).

Zájemci zřejmě budou

Mezi zájemce o případnou koupi IPB podle informací týdeníku EURO patří například německá Deutsche Bank, po fúzi s americkou Bankers Trust největší světová banka. Ta neuspěla v soutěži o státní podíl v Československé obchodní ban ce a prohlásila, že o žádnou další účast na privatizaci bank nemá zájem. Nicméně zájem o velkou českou banku má a IPB se nabízí. První sondážní jednání podle informací týdeníku EURO již proběhla.

Dalším potenciálním zájemcem by mohla být i americká Citibank, která vystupuje aktivně především na našem bankovním trhu pro velké korporace, a ostře tím konkuruje například právě ČSOB. Podle některých zdrojů se o náš bankovní trh rovněž zajímají ruské finanční kruhy - pražskou dlažbu prý nedávno prošláply střevíčky manželky bývalého guvernéra ruské centrální banky Dubinina.

ebf - tip - debata

Hromada změn?

Tento týden v úterý se sejde řádná valná hromada akcionářů Investiční a Poštovní banky. I přes nepříliš slavné výsledky hospodaření od ní nelze čekat žádné převratné personální změny - křesla předsedy představenstva Jana Klacka i míst opředsedy Libora Procházky se s největší pravděpodobností nezakývají, ale jisté racionální změny představenstvo zřejmě potkají. Podle informací týdeníku EURO by měli být ze sedmičlenného představenstva odvoláni tři lidé, z toho dva jeho dlouholetí členové Jiří Fárek a Alfréd Šebek. Na programu hromady bude kromě personálních zm ěn návrh na rozdělení zisku za rok 1998, návrh restrukturalizace skupiny IPB (EURO 25/99) a obchodní plán na letošní rok.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).