Menu Zavřít

FORD KUPUJE LAND ROVER

24. 7. 2001
Autor: Euro.cz

BMW

Mnichov (Spiegel) – Spekulace, s níž si pohrával před časem tisk, byla minulý týden potvrzena oficiálně. Mnichovská automobilka BMW, která se více než pět let snažila udržet nad vodou problémovou britskou dceru Rover, prodává po ztrátové divizi osobních automobilů (EURO 20/2000) rovněž ztrátovou odnož terénních vozů Land Rover.

Novým majitelem se za tři miliardy eur stává americký Ford. Mnichované inkasují dvě třetiny obnosu, zbytek bude doplacen v roce 2005.

„Po prodeji Roveru jsme učinili další rozhodující krok k novému zaměření BMW, sdělil šéf představenstva Joachim Milberg. Ford přebírá koupí veškerá práva a povinnosti značky Land Rover.

CIF24

Americký výrobce aut takto získává i provozovny u Birminghamu, výzkumné a vývojové středisko v Gaydonu, obchodní síť, British Motor Heritage Center a třináct tisíc zaměstnanců. Součástí domluvy bylo i ujednání, že BMW vyvine pro Ford následovníka Range Roveru. Dohoda mezi oběma koncerny, kterou ještě posoudí antimonopolní úřady, by měla vejít v platnost 30. června.

  • Našli jste v článku chybu?