Menu Zavřít

Francie, díky

21. 6. 2005
Autor: Euro.cz

(EURO 23/2005)

MMF24

Představa, že stačí pár známých, jednoduchých liberálních opatření a krize je zažehnána, je vedena vnitřním sebevědomím ekonomů. Pravda je ale jinde, Evropa se zhroutí tak či tak, a to ekonomicky i kulturně, a nepomohou tomu žádná opatření socialistů ani liberálů. Prostě tento složitý systém už dávno kulminoval a rozkládá se, tak jako většina komplikovaných systémů na tomto světě. Pouze naivní ekonomové si myslí, že vše může pořád růst, ačkoliv se touto vlastností nevyznačuje žádná entita ve vesmíru, ani samotný vesmír ne.
Vše se tady zhroutí, krize nastane okolo 2013. Stačí mi jediný pohled na demografická data a vidím, že prosperita bude pryč, protože není známa společnost s růstem při poklesu obyvatelstva. Pouze technokraté by pořád a pořád strkali nové a nové parametry a modely důchodové reformy do počítače, ačkoliv je jasné že každý výsledek bude příšerný a katastrofální a v demokracii neproveditelný (viz Bezděkova komise). Jen blázen si může myslet, že s programem „lidi, dobře už bylo a teď přitvrdíme“ se dají pravidelně vyhrávat volby, když jedinou legitimitou demokraticky zvolených vůdců je, že se většina bude mít lépe než předtím.
Ne, Evropa se zhroutí za každých okolností a za zavedení jakéhoholi hospodářského programu, protože ztratila svůj ekonomický, sociální a kulturní smysl. Ona by se zhroutila už dnes, ale východní Evropa tento pád zbrzdila o patnáct let. Non ve Francii je startovní výstřel pádu Evropy.
Máme však útěchu. Tolik globalizací opěvovaní Číňané, Korejci, Indové pracující dnes za nic a znající totéž co my, nejsou roboti, ale lidé, a proto také budou chtít více zaplatit, také budou stávkovat a také časem zdegenerují. Vím, o čem mluvím, protože tyto země znám moc dobře. Škodolibě se těším na dobu, až bude problém pro koncerny stěhovat se levnou pracovní silou, když budou všude stejně blbí a stejně drazí.

Marek Beneš
benes.marek@quick.cz

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).