Menu Zavřít

Evropa se diví. Francie bude stavět lodě a ponorky se Saúdskou Arábií

19. 2. 2019
Autor: AFP PHOTO JEAN-PAUL BARBIER / Profimedia

Saúdskoarabská státní firma SAMI a francouzská firma Naval Group, kde drží většinu také stát, podepsaly na mezinárodním veletrhu zbraní Idex dohodu o spolupráci. Týká se výroby lodí a ponorek, které se budou vyrábět přímo v Saúdské Arábii a posílí námořní sílu islámského království. V EU přitom sílí kritika vývozu zbraní do této země.

Saúdská Arábie chce posilovat svou vojenskou moc také na moři. Už nyní patří mezi největšího dovozce zbraní na světě. S vybudováním moderního námořnictva včetně výstavby ponorek jí má pomoci polostátní francouzský koncern Naval Group.

Dohodu o spolupráci společnosti uzavřely na veletrhu zbraní Idex 2019 v Abú Zabí. Saúdská Arábie bude podle dohody nově vyrábět na svém území válečné lodě a ponorky, oznámil šéf společnosti Saudi Arabian Military Industries (SAMI) Andreas Schwer. Německý manažer dříve působil v německém zbrojním průmyslu.

Opoziční francouzští poslanci a ochránci lidských práv opakovaně vyzvali francouzskou vládu Emmanuela Macrona, aby ukončila export zbraní do pouštního království. Rijád zbraně používá ve válce s Jemenem. Francie do země v posledních letech vyvezla už samohybné houfnice Ceasar, munici, pušky a obrněné vozy.


Jaderné ambice Saúdské Arábie:

Saúdové spouští obrovský jaderný program. Kromě reaktorů chtějí i obohacovat uran

Saúdská Arábie zatím spoléhá na příjmy z ropy, ilustrační foto


Vývoz zbraní do Saúdské Arábie kritizuje německá kancléřka Angela Merkelová. Německo by mělo mít společně s Francií stejnou politiku pro zbrojní export. „Pokud chceme mít evropskou jednotu, vyvíjet evropské stíhačky a evropské tanky, měli bychom mít také společnou politiku vývozu zbraní,“ řekl Merkelová na mnichovské bezpečnostní konferenci.

Saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán oznámil, že do roku 2030 bude polovina zbraní, které potřebuje armáda, vyráběna přímo na území Saúdské Arábie. Státní společnost SAMI loni v listopadu podepsala také dohodu se španělskou státní firmou Navantia, jež vyrábí lodě pro civilní i vojenský sektor.

Francouzská Naval Group patří k největším evropským loděnicím a jejím hlavním zákazníkem je francouzské námořnictvo, pro které dodává torpédoborce, fregaty či jaderné ponorky. Nedávno také podepsala kontrakt za 30 miliard eur (771 miliard korun) s australskou vládou na výstavbu 12 ponorek.

CIF24

Dále čtěte:

Nejen Uber. Saúdové dali miliardy do firem, jejichž služeb Západ denně využívá

Kauza zmizelého novináře škodí saúdskoarabskému obchodu. Miliardář Branson ruší spolupráci s Rijádem

Jaderné arabské jaro. Reaktory chce Saúdská Arábie, Egypt i Jordánsko

Čína staví plovoucí jaderné reaktory. Okolí je ve střehu

 Plovoucí jaderné reaktory mají zajistit Číně námořní převahu.

  • Našli jste v článku chybu?