Menu Zavřít

Francouzská spojka: Babiše podpoří ve volbách Macron

17. 2. 2017
Autor: ČTK/Profimedia.cz

Šéf ANO Andrej Babiš se chce na nadcházejícím volebním sněmu hnutí pochlubit podporou velké zahraniční politické hvězdy, francouzského prezidentského kandidáta Emmanuela Macrona.

Předseda hnutí ANO v těchto dnech vyjednává o vzájemné podpoře s jedním z favoritů blížících se francouzských prezidentských voleb Emmanuelem Macronem, vůdcem nové politické formace En Marche! Babiš si přeje, aby Macron osobně dorazil na konci února na pražský Chodov na sněm hnutí a pronesl tu projev.

„Znají se, jsou v kontaktu. O formě podpory pan předseda právě jedná,“ potvrdil šéf komunikace hnutí ANO Vladimír Vořechovský. Babiš s Macronem dlouhodobě sympatizuje, oba mají podobný styl politiky. S černým koněm francouzských voleb se šéf ANO sešel ještě v době, kdy byl Macron ministrem hospodářství v socialistické vládě Manuela Vallse. Z ní odstoupil loni v srpnu právě kvůli kandidatuře na prezidenta.

„Je nejpopulárnější francouzský politik, ačkoli není členem žádné strany. Do politiky přišel z reálného života - byl investičním bankéřem v bance Rothschild & Cie,“ napsal loni v únoru na svůj Facebook Babiš po setkání s Macronem. Macronova nová politická formace En Marche! se profiluje podobně neideologicky jako hnutí ANO. Oficiálně jde o středovou stranu, která vyznává liberalismus, ale zároveň i sociální stát.

Na sněmu ANO, který proběhne o víkendu 25. a 26. února v Praze, by měl vystoupit také předseda frakce evropských liberálů (ALDE) a bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt. „Dorazí osobně,“ uvedl Vořechovský.

CIF24

Přečtěte si: 14 důvodů, proč by Andrej Babiš neměl být ministrem financí

Andrej Babiš

Dále čtěte:

Babiše interpelace nezajímají, loni se dostavil jen třikrát

Finále s Burešem? Ještě ne. Spor patrně skončí až u Ústavního soudu


  • Našli jste v článku chybu?