EURO light
Podle legendy, kterou sám šíří, založil Martin Hoffmeister svůj hotel proto, že spolu s partou bonvivánů nebyli spokojeni s nabídkou služeb na počátku 90. let. Faktem je, že půvabný špalíček budov na úpatí Chotkových sadů se brzy stal vyhlášeným místem společenských setkání, pokročilých hotelových služeb a skvělé kuchyně.
Francouzský týdeník Paris Match ho posléze označil za „mýtický“. V diplomatických kruzích se za časů prezidenta Václava Havla stal patrně nejznámějším hotelem v České republice. V roce 1995 měl Hoffmeister se svým týmem za sebou třicítku večeří a recepcí, například pro královnu dánskou, španělského krále Juana Carlose, lucemburského velkovévodu. Královna nizozemská vzpomínala na Hoffmeisterovy jahodové knedlíky a Boris Jelcin kvitoval specialitu Hoffmeisterovy stránčické babičky – českého králíka nadívaného jablky. Její Veličenstvo Alžběta II. ochutnala zase svíčkovou s knedlíky.
Jméno Hoffmeister nebylo ve Francii neznámé. Po svém otci Adolfovi, výtvarníku, spisovateli a diplomatovi, který působil právě v Paříži, ostatně získal Martin Hoffmeister dům, z nějž postupně hotel vybudoval. A jelikož v polovině 90. let byla v Praze situace tristní, co se kvality hotelových služeb týká, vsadil si na pět hvězd a k tomu patří i grandiózní kuchyně. A ta se zase neobejde bez francouzské stopy. Takže v Hoffmeisterově restauraci ADA jste si v průběhu let mohli dát žabí stehýnka se salátovým pyré i šťouchané brambory, holuby dušené ve vlastní krvi i třeboňského candáta s růžičkovou kapustou.
Francouzské stopě se nyní dostalo bezprecedentního ocenění. Ve slavnostním sále velvyslanectví České republiky v Paříži byla z rozhodnutí Comité de France udělena Hotelu Hoffmeister Zlatá trofej dobrého jména v mezinárodním turismu, a to jako třetímu hotelu na světě – další jsou v Indii a Nizozemsku. K ceně Martinu Hoffmeisterovi gratulovali kromě zástupců diplomatické elity i dva příznivci hotelu spisovatel Milan Kundera a režisér Miloš Forman.
Za fascinující si dovolím považovat skutečnost, že pocty se dostalo hotelu, který je od počátku v rukách českého hoteliéra. Kolik takových v Praze vůbec máme?