Menu Zavřít

Frivolní varianta

9. 1. 2006
Autor: Euro.cz

Víno

ebf - tip - debata

Za svůj zrod vděčí dnešní akciová společnost Ampelos paradoxně největší vinařské kalamitě v historii. Na přelomu století devatenáctého a dvacátého byla totiž jako jedna z bašt boje proti révokazu, jenž tehdy zachvátil snad všechny vinice staré Evropy, založena C & K stanice pro jeho potírání. Klikatými cestami se tato stanice postupně přeměnila ve jmenovanou společnost. S jistou nadsázkou lze říci, že minulá činnost někdejší císařsko - královské instituce se nemalou měrou zasloužila o přežití vinohradnictví a vinařství na Moravě.
Ze všech aktivit, které Ampelos provozuje, nás pochopitelně nejvíce zajímá produkce vína. V Vrbovci pracují zde jen s vlastními hrozny a i když nepatří k nejzmiňovanějším a už vůbec ne k největším, produkty pod jejich etiketou si zvolna, ale neustále prorážejí houštím nabídky cestu na vyšší posty žebříčku popularity.
Ze široké škály sortimentní řady Ampelosu jsem vybral odrůdu ne zcela typickou, ale velice dobře ukazující kvalitu, o jakou tamní vinaři usilují.
Rulandské šedé 2003 pozdní sběr, Ampelos, a. s., Vrbovec. Slabší barva, kde se v bledničkové žluti objeví lehýnký nádech růžového valéru. Kytka není příliš výrazná, za hroznovitým nádechem se stopovými projevy medových vůní se objevuje podkres hořčinky. Vůně postrádá známý opulentní výraz okrášlený prvky těstovinového odéru, na jaký jsme u této sorty zvyklí. Chuť startuje zpočátku výrazným odrůdovým projevem, velice brzy je však pozměněna díky minerálnímu podtextu a nastupujícím forte příjemných kyselin, jež celý projev oživují a pozvedají. Dohra není až tak dlouhá, jak bychom možná očekávali, nese se však v mantinelech lehké pikantní svěžesti, u této zpravidla hutné odrůdy překvapivé. Kratší a tenčí doběh s již zmíněným pikantem umísťuje toto víno do kategorie líbivých, příjemně osvěžujících vín, kde odrůdový charakter není prioritním prvkem celkového jeho ladění. Pokud prahnete po typickém „šeďáku“ s latentním zbytkem cukru a hutným, plným vyzněním, budete možná zklamáni. Ovšem je-li vaší operetou lehké víno s trochu frivolním - ovšem v tom nejlepším smyslu slova - nádechem, příjemnou kyselinkou, které lze konzumovat bez nebezpečí brzké podnapilosti, potom můžete po vrbovecké rulandě bez rozpaků sáhnout.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).