Menu Zavřít

Gartner: Výsledky regionálního trhu s počítači

8. 2. 2011
Autor: profit

Data za poslední čtvrtletí o prodeji počítačů přinesla společnost Gartner. Celosvětově i v ČR prodala nejvíce počítačů firma HP.

Foto: Photl.com

Nejvíce počítačů v České republice ve čtvrtém kvartále prodala firma HP, které patří 22,9 procent trhu. Dvojkou se stala firma Acer a třetí místo obsadila firma Asus, kterou následují Lenovo a Dell. HP přitom dominuje jak trhu s přenosnými počítači, tak segmentu stolních počítačů. Rozložení poměru mezi prodanými notebooky a stolními počítači je 70,9 procent ve prospěch mobilních zařízení.

Meziroční srovnání prodeje PC na českém trhu

KL24

20092010Změna
Přenosné počítače771 305925 14919,9%
Stolní počítače334 398341 2652,1%
Celkem1 105 7031 266 41414,5%

Z dat společnosti dále vyplývá, že v oblasti prodeje procesorů ztratila firma Intel v meziročním srovnání čtvrtého čtvrtletí 4,9 procenta. I tento výsledek je ovšem více než uspokojivý, protože dvojka na trhu s procesory firma AMD meziročně ztratila 18,4 procenta.

Za relativně slabým závěrem loňského roku stojí předzásobení obchodníků v předchozích čtvrtletích, slabá poptávka ze strany vládních a vzdělávacích organizací a fakt, že rozpočty firem jsou i nadále omezené. Tržní podíl sedmi z deseti hlavních dodavatelů v posledním čtvrtletí meziročně poklesl, pouze Lenovo a Dell nadprůměrně rostly. Lenovo nadále posilovalo ve spotřebitelském segmentu a u malých a středních podniků, Dell díky obměně počítačů u velkých zákazníků. Druhá polovina loňského roku byla na rozdíl od prvního pololetí slabší v celé Evropě, což je dáno především celkovou ekonomickou nejistotou, omezenou schopností dodavatelů snižovat ceny a rostoucí konkurencí ze strany multimediálních zařízení a další spotřební elektroniky, která bude i do budoucna světový trh s počítači výrazně ovlivňovat. Celkově vzato však trh s počítači dosáhl v loňském roce u nás i ve světě dvouciferného tempa růstu,“ okomentoval výsledky ředitel místního zastoupení společnosti Gartner, Oldřich Příklenek.

  • Našli jste v článku chybu?