Menu Zavřít

GAZPROM JEDNÁ S RUHRGASEM

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

P l y n á r e n s t v í

Jeden z nejvýznamnějších dovozců ruského plynu do západní Evropy - Ruhrgas, pravděpodobně získá dvouapůl procentní podíl na nejvýznamnějším světovém vývozci plynu - ruském Gazpromu.

Možnost prodeje až pěti procent akcií ruského Gazpromu, a z toho část koncernu koncernu Ruhrgas, potvrdil před novináři už v říjnu v Düsseldorfu jeho šéf Rem Vjachirev. Minulý týden agentury přinesly zprávu, že rozhodnuto může být každým dnem, neboť ruská vláda prodej už připravila. S odvoláním na ruské ministerstvo paliv a energetiky tiskové agentury oznámily, že transakce se uskuteční na základě nového prezidentského dekretu, v němž prezident Boris Jelcin touto akcí pověřil vládu.

Jak informovala agentura Itar-Tass s odvoláním na ruské ministerstvo energetiky, nabyvatel podílu se musí zavázat, že neprodá akcie a ani nebude provádět spekulativní operace s nimi, a to po dobu pěti let. Maximální hranice zahraničního podílu v Gazpromu tak vzroste z devíti na čtrnáct procent (devět procent akcií se obchoduje na newyorské burze).

Ruský ministr paliv a energetiky Sergej Geněralov rovněž potvrdil, že jednání s Ruhragsem probíhají a nevyloučil, že by právě tato firma mohla akcie získat. Týdeníku EURO zprávu o společném jednání potvrdilo také tiskové oddělení firmy Ruhrgas. Bližší informace ale nesdělilo.

Ruskou vládu k rozhodnutí odprodat alespoň malý podíl podniku, který je v současné době největším zdrojem devizových příjmů Ruska, přinutila ekonomická krize v zemi provázená kritickým nedostatkem peněz. Proto se v těchto dnech urychleně rozhoduje o jeho privatizaci. Stát v něm doposud drží podíl 40,9 procenta.

Záleží však ještě na tom, kdo drží ostatních devět procent akcií, s nimiž se obchoduje na newyorské burze cenných papírů. Pokud by je získaly firmy, které jsou nějakým způsobem propojeny s německou skupinou Ruhrgas, pak by byla jeho pozice lepší.

Zahraniční investoři vítáni

Zájem Gazpromu o spolupráci se západními koncerny zesílil. Zřejmě proto, že zájem je i na jejich straně. Značný ohlas měla v odborných kruzích už loni v listopadu uzavřená dohoda s firmou Royal Dutch/Shell. Dalším signálem zájmu o spolupráci je letos na jaře podepsaná dohoda s italskou plynárenskou skupinou ENI o možnosti získání 3procentního podílu v Gazpromu. Hovoří o její spolupráci při marketingu a rozvoji nalezišť plynu. Společně mají obě firmy pracovat na realizaci několika projektů. ENI se má mimo jiné účastnit výstavby plynovodu pod Černým mořem, kterým se bude dopravovat ruský plyn do Turecka.

Letos v září pak Gazprom uzavřel významnou smlouvu o dlouhodobém strategickém partnerství se švýcarsko-švédským strojírenským koncernem ABB. Předseda představenstva ruského podniku Rem Vjachirev při podpisu dohody mimo jiné řekl, že oba partneři budou realizovat společné projekty jak v Rusku, tak v zahraničí.

Zálusk na akcie

Přes hospodářskou a politickou krizi v Rusku zůstaly cenné papíry Gazpromu jediným stabilním finančním instrumentem v zemi. Od července 1997, kdy se s nimi začalo obchodovat, byl Gazprom nejprestižnějším burzovním titulem a zůstává jím i v těchto týdnech.

Pro mnoho investorů je stále atraktivní společností. Chápou ho jako společnost zajištující převážnou většinu ruských energetických potřeb a zároveň jako fenomén, který kryje třetinu celoevropské potřeby zemního plynu.

Významné a bezpečné místo ve finanční bouři, která potkala Rusko, představuje také Gazprombank, obchodní banka poskytující servis ruskému plynárenskému průmyslu. V současnosti je jedničkou mezi ruskými komerčními bankami. Protože 80 procent půjček garantuje zemním plynem či obchodem na bázi plynu, je na domácím trhu kromě centrální banky prakticky jediným dodavatelem tvrdé měny. Je nadále solventní, zisková a nezatížená špatnými úvěry.

Budoucí partner

Ruhrgas AG je jednou z vedoucích evropských plynárenských společností. Spolupracuje úspěšně s plynárenskými podniky ve střední a východní Evropě. Dodává zemní plyn regionálním zásobovacím podnikům, průmyslovým závodům a elektrárnám v Německu a plynárenským společnostem ve Švýcarsku, Lichtenštejnsku, Maďarsku a Rakousku.

Dvacet pět let jedovozcem zemního plynu z Ruska. Dalším jeho velkým dodavatelem je Norsko a Nizozemsko.

WT100

Geologické zásoby Gazpromu (36 kB)

Dovoz plynu do Německa (27 kB)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).