Menu Zavřít

Gazprom uspěl v Rakousku

15. 11. 2007
Autor: Euro.cz

Zemní plyn

CIF24

Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom podepíše v prosinci smlouvu s rakouským energetickým koncernem OMV. Dohoda mu umožní podílet se na distribuci zemního plynu z rakouského uzlu Baumgarten. Baumgarten leží v blízkosti slovenských hranic a je jedním ze tří klíčových distribučních uzlů v Evropě. Loni přepravil 7,7 miliardy krychlových metrů plynu a od letošního roku přepravuje 1,3 miliardy metrů krychlových plynu každý měsíc.
Místopředseda představenstva společnosti Gazprom Alexander Medveděv na energetickém kongresu v Římě, kde vstup do uzlu Baumgarten zveřejnil, pohrozil, že pokud Gazprom nebude moci v Evropě nakupovat přepravní a distribuční podniky, mohla by se Evropská unie ocitnout bez dodávek plynu. Brusel totiž nedávno navrhl oddělení vlastnictví producentů a distributorů, což by podle Evropské komise mělo zamezit koncentraci vlivu. „Takový požadavek by mohl mít vážné negativní dopady na dlouhodobé zabezpečení dodávek plynu,“ řekl k tomu v Římě Medveděv. Gazprom uspokojuje poptávku Evropy po zemním plynu přibližně z jedné čtvrtiny a už dříve oznámil, že chce do Evropy plyn nejen dovážet, ale také ho distribuovat.
Evropská unie se naopak snaží přesvědčit Rusko, aby otevřelo svou vlastní distribuční síť zahraničním firmám. Ty by pak mohly přes ruské území dopravovat zemní plyn, který v Rusku vytěží. Rusko ale zatím každý návrh na otevření distribuční sítě tvrdě odmítá.

  • Našli jste v článku chybu?