Menu Zavřít

Géčko proti íčkům

26. 9. 2008
Autor: Euro.cz

HTC, Google

WT100

Zástupci operátora T-Mobile a tchajwanské společnosti HTC minulý týden v New Yorku představili silného konkurenta applovskému iPhonu. Prostřednictvím telefonu G1 zároveň na lukrativní trh s mobily výrazně vstoupil internetový vyhledávač Google, jehož operačním programem Android je G1 vybaven.
První androidní mobil má stejně jako iPhone dotykový displej, milovníkům psaní SMS či e-mailů ale navíc vychází vstříc výsuvnou klávesnicí. Dále nabízí připojení k internetu prostřednictvím Wi-Fi a většinu aplikací od společnosti Google, včetně Google Maps, Gmailu či YouTube.
Tím však konkurence iPhonu, jehož se během prvních 74 dní od uvedení na trh prodalo milion kusů, nekončí. Majitelé G1 budou mít prostřednictvím telefonického připojení přístup k hudební nabídce serveru Amazon.com, jehož archiv čítá na šest milionů skladeb ve formátu MP3. Pro případné stažení zakoupené hudby sice bude třeba připojit telefon k internetu přes Wi-Fi, nicméně majitelé iPhonů se bez tohoto připojení do applovského hudebního obchodu iTunes ani nepodívají.
Telefon G1 by měl americký T-Mobile začít prodávat během října, v Česku by se mohl v nabídce téhož operátora objevit do poloviny příštího roku. Analytici odhadují, že do konce roku by v USA mohlo najít své majitele na 250 až 400 tisíc „gé jedniček“.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).