Menu Zavřít

Globálnímu obchodu se daří. Letecká přeprava nákladů vzrostla nejvíce za sedm let

2. 8. 2017
Autor: Pavel Danyi

Poptávka po globální letecké přepravě nákladů vzrostla v prvním pololetí o 10,4 procenta, což je nejlepší výsledek od roku 2010. Přispěl k tomu růst globálního obchodu, uvedlo dnes Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu (IATA).

„Letecká přeprava nákladů je teď vysoká díky silnější globální ekonomice. Poptávka roste nejrychleji od globální finanční krize,“ řekl generální ředitel IATA Alexandre de Juniac.

Růst přepravy byl zhruba trojnásobný ve srovnání s průměrem růstu za posledních pět let, který činí 3,9 procenta. Kapacita v pololetí vzrostla o 3,6 procenta. Růst poptávky tak výrazně převyšuje růst kapacity, což je pozitivní zpráva pro výnosy.

V samotném červnu se nákladní přeprava zvýšila o 11 procent. Dostupná kapacita pak vzrostla o 5,2 procenta.

Růst v pololetí zažily všechny regiony. Aerolinky z oblasti Asie a Tichomoří a také z Evropy měly na celkovém zvýšení poptávky dvoutřetinový podíl.

IATA reprezentuje zhruba 275 leteckých společností, které se na celkovém objemu globální letecké přepravy podílejí asi 83 procenty.

WT100

Přečtěte si také:

Do Strnadovy opravny letadel Job Air Technic vstupují slovenští miliardáři

 Společnost Job Air Technic, která na letišti v Mošnově na Novojičínsku opravuje letadla (na snímku z 6. března), je v úpadku


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).