Maso (ne)bude Žijeme si nad poměry, varuje Greenpeace. I když se někdy podaří nahradit fosilní paliva, stále zde zůstane jeden velkoproducent skleníkových plynů - živočišná výroba. Přibývající a bohatnoucí lidé po celém světě požadují stále více masa. Rostoucí spotřeba hovězích steaků a burgerů však má své nepříjemné ekologické dopady. Aktivisté z Greenpeace vyzývají k omezení živočišné výroby a spotřeby masa o 50 procent do roku 2050. Vlády mají ukončit dotování velkovýroby potravin a přesměrovat podporu k farmářům dodržujícím principy udržitelnosti. Vypadá to, že zlaté časy konzumu končí a že maso bude opět na příděl jako za světových válek. Shoda náhod tomu chtěla, že ve stejný den se v českých médiích objevila předpověď nizozemského vědce Marka Posta, podle kterého se do čtyř let v obchodech objeví uměle vyráběné maso. Dodejme s trochou jízlivosti: Pokud bude levnější než pravé, tak v Česku určitě uspěje.
Běžné Čechy, zocelené konzumací mizerných potravin z Polska a z Babišových podniků, nemůže taková změna rozhodit. •