Gastrodivnosti
Tu pivnici neberte doslova, jde o snad nejbáječnější pivní restauraci v Praze, jednu ze sester belgického řetězce Les Moules. Grande Réserve potom, ať to zní jakkoliv vinařsky, je pivo. A ne ledajaké. Jde o produkt jednoho z pouhých šesti trapistických klášterních pivovarů na světě.
V Ardenách, u hranic s Francií v katastru města Chimay, leží klášter Notre Dame, ve kterém se odehrává historií podložený proces vaření zvláštního piva. Teprve od šedesátých let minulého století se trapisté v Notre Dame (pivu se pro příslušnost k městu říká jednoduše Chimay) uvolili vařit várky piva pro obchodní využití. Tehdy se svět seznámil s tajemným dosud klášterním pivem; a shledal je znamenitým. Ze tří základních druhů je právě Grande Réserve pod modrou etiketou jednak nejsilnější (devět procent alkoholu), hlavně však nejvyladěnější a chuťově mimořádně rozmanité. Výrazný ovocitý charakter, hluboká vyzrálost (pivo leží až pět let), skořicový part a prvky ne nepodobné výrazu dobrého portského, to je v kostce charakteristika tohoto představitele pivní nobility. Jedinečnosti nápoje odpovídá i servis, který modré Chimay provází.
K lahvi – mimochodem i ambaláž odpovídá spíše dobrému vínu – dostanete nikoliv půllitrovou sklenici nebo „žejdlík“, ale vlastně jakousi vinnou sklenku na nožičce o objemu asi 0,2 litru. K tomu navíc dokonalý, vpravdě sommeliérský servis, který ovládá každý z personálu.
A pivo samotné? Podmanivé, hladké a nečekaně bohaté, které vás oslovuje po celou dobu konzumace a s každým dalším douškem vám nabídne nový chuťový prožitek. Zpočátku typicky pivní projev se vzápětí rozvine o kořenité prvky, doprovázené náznakem oříšku a stopou skořice. Celkově se chuťová varieta projevuje v ušlechtilých tónech, připomínajících portská vína. To vše je provázeno živou, perlivou dochutí, kdy oxid oddaluje doběh a příjemný pocit podrží neobvykle dlouho.
Mimořádné pivo má sice také mimořádnou cenu – v Les Moules dostanete láhev o objemu 0,75 litru za 435 korun - za ni však nahlédnete do tajů tradičního belgického pivovarnictví a seznámíte se s vysoce kultivovaným, mimořádně zdařilým produktem.