Menu Zavřít

GREENSPAN ZASAHUJE POSEDMÉ

21. 9. 2001
Autor: Euro.cz

Akciové trhy

Žádné známky blížícího se oživení americké ekonomiky, to znamená špatnou zprávu pro světové kapitálové trhy. Objevující se problémy v sousedním Německu tak společně s „ochlazováním na Wall Street většině evropských trhů nesvědčí. Výjimkou není ani pražská burza, kde se v posledních dnech obchodní aktivita opět dostává na velmi nízkou úroveň. Investory přitahují jen České radiokomunikace, neboť vláda tento týden pravděpodobně přiklepne jejich prodej konsorciu Deutsche Bank/TDC.

Americké akcie pokračují v oslabování. Index převážně technologických titulů Nasdaq Composite se minulý týden „zabydlel pod úrovní 1900 bodů. Dow Jones Industrial rovněž nevykazoval žádné náznaky k silnějšímu růstu. Minulý týden již posedmé v řadě snížil Federální rezervní systém referenční úrokové sazby, tentokrát o čtvrtinu procentního bodu. Krok měnového úřadu, v jehož čele stojí Alan Greenspan, nesklidil bouřlivé ovace.

CIF24

Analytici si jej vyložili tak, že americká ekonomika bude i nadále ztrácet dech. Experti proto v krátkém období nečekají výraznější změny nálady na akciových trzích. Očekávání zisků předních společností rovněž dokazuje, že se hospodářství nezvedá. Výsledky společností zařazených do indexu Standard & Poor s 500 by měly podle výzkumné agentury Thomson Financial/First Call ve třetím letošním čtvrtletí v průměru poklesnout o 13,8 procenta.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).