Menu Zavřít

Gregor Martin Papucsek: Dejte nám ještě čtyři

4. 4. 2014
Autor: ČTK

Napjatá předvolební atmosféra v Maďarsku je nepochopitelná vzhledem k tomu, že podle všech průzkumů vládní strana Fidesz jasně vede. Při takovém náskoku ani není možné použít oblíbený slogan tamní politické scény, že není třeba vyhrát průzkumy, ale volby.

Vláda k voličům mluví jednoduchým hesly: chceme pokračovat, ještě čtyři roky. Její kampaň se víceméně zúžila na propagaci snižování režijních nákladů.

Slovo „rezsicsökkentés“ zní jako mantra, ale je za ním i skutečný pokles cen plynu, elektřiny či dálkového tepla pro domácnosti. Kdyby omílání zázračného slova v médiích nestačilo, mohou si lidé na měsíčních účtech přečíst v rámečku v oranžových barvách Fideszu, kolik díky vládě ušetřili. Premiér Viktor Orbán slibuje pokračování trendu, takže tímto tempem bude energie brzy zadarmo.

Tehdy už patrně nebude existovat levicový opoziční blok držící se nad vodou jen díky antiorbánismu. V očích voličů ho ničí různé korupční aféry, například kauza někdejšího místopředsedy socialistů, který si ulil stovky milionů forintů na účtech v Rakousku i doma. Každý den o tom přináší nové informace vládní tisk, do něhož se řadí i veřejnoprávní média. Třetí síla, krajní pravice v podobě Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik), se snaží vyvolat dojem seriózní politické strany, jejíž vůdci v závěru kampaně vypouštějí rasistické poznámky jen omylem. Jinak si ale lídři stran dávají pozor, aby neřekli něco skandálního. V paměti totiž dosud přežívá výrok šéfa parlamentu Lázsla Kövéra, který v roce 2002 vyzval levicové voliče, aby si vzali provaz a oběsili se.

Všichni jsou tak nějak v pozadí Orbána. Premiér dvakrát denně otvírá novou tovární halu, výrobnu dětských plenek nebo silniční úsek. Pokud se mu podaří obhájit dvoutřetinovou většinu, může kritikům do Bruselu vzkázat, že Maďaři po jeho neortodoxní politice touží.


Čtěte také:

EBF24

Opozice se v dubnu pokusí porazit Orbána

Na čem staví Orbán

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).