Menu Zavřít

Hackeři napadli počítače nadací blízkých CDU a SPD

28. 4. 2017
Autor: Psyomjesus via Wikimedia Commons (CC-BY-SA-4.0)

Hackeři napadli počítače nadací napojených na německé vládní křesťanské (CDU) a sociální (SPD) demokraty. Za útokem pravděpodobně stojí stejná ruská skupina, která se pokusila zaútočit na stranu Vpřed! (En marche!) francouzského centristického kandidáta na prezidenta Emmanuela Macrona.

Šéf Spolkového úřadu pro bezpečnost v informační technice (BSI) Arne Schönbohm potvrdil, že jeho úřad už nějakou dobu ví o kybernetických útocích na Nadaci Konrada Adenauera (KAS) a Nadaci Friedricha Eberta (FES). Obě nadace naznačily, že se útokům úspěšně ubránily.

Schönbohm nekomentoval tvrzení japonské protivirové společnosti Trend Micro, podle níž i za útoky v Německu stojí skupina známá pod jménem Pawn Storm (Útok pěšcem), kterou podle amerických zpravodajských služeb řídí ruská špionáž.


O aktivitách ruských hackerů si také přečtěte:

Ruská rozvědka chtěla podle FBI loni proniknout do Trumpova štábu

ruští hackeři, Ilustrační foto


Japonská firma tvrdí, že skupina Pawn Storm, která je známá také pod jmény Fancy Bear a APT 28, napadla rovněž stranu a volební štáb Emmanuela Macrona.

Němečtí politici: Kreml chce ovlivnit volby

Také v německém případě se mělo jednat o takzvaný phishing, tedy podvodné techniky používané na internetu s cílem získat citlivé údaje týkající se elektronické komunikace.

Podle německých politiků jde o poslední z řady pokusů narušit německé volby a poškodit kancléřku Angelu Merkelovou (CDU), která podporuje zachování sankcí vůči Rusku za anexi Krymu a jeho roli v bojích na východě Ukrajiny.

MMF24

Německé zpravodajské služby loni vydaly neobvykle jasná varování před agresivní ruskou kyberšpionáží a desinformačními kampaněmi. Rusko jakýkoli podíl na kyberútocích popírá.

O hackerech dále čtěte:

Jak dostat hackery? Experti volají po nových „Ženevských konvencích“

Alabama útočí

USA obviní dva ruské špiony z hackerského útoku na Yahoo


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).