Menu Zavřít

Haiderovo dědictví

17. 12. 2009
Autor: Euro.cz

Korutany mají kvůli megalomanským plánům zesnulého hejtmana problémy

Je tomu jen něco málo přes rok, co zahynul korutanský hejtman Jörg Haider. Tato tragická událost zřejmě ještě dlouho nedopřeje obyvatelům nejjižnější rakouské spolkové země klid – letos u místa Haiderovy autonehody zapálila svíčku tisícovka lidí. A zdálo by se, že je rozhodně proč truchlit.
Známý populista hodlal udělat z chudých Korutan ráj na zemi. Korutanci tak dnes mají díky zemským čerpacím stanicím nejlevnější benzin v celém Rakousku, na břehu jezera Wörthersee stojí velkorysá divadelní scéna a ultramoderní fotbalová aréna pro 32 tisíc diváků. Devadesátitisícová korutanská metropole Klagenfurt disponuje leteckým spojením s Londýnem, Stockholmem, Mnichovem či Berlínem a zdejší občané mají také nárok na řadu různých štědrých dávek. Mezi ně patří tisíc eur pro mladé lidi mezi 16 a 18 lety, jež se začnou vyplácet příští rok.
Postupně však obyvatelé Korutan poznávají i odvrácenou stranu Haiderova modelu: divadelní scéna je investičním propadákem, stadion se ukázal být předimenzovaný a jeho kapacita se zřejmě sníží na dvanáct tisíc diváků, aerolinkám létajícím do Klagenfurtu musí zemská vláda vyrovnávat ztráty a peníze na slíbené dávky se hledají stále hůř. Proto dluhy Korutan raketově rostou a do roku 2014 se více než zdvojnásobí na 3,7 miliardy eur, což je pro zemi s méně než 600 tisíci obyvatel opravdu hodně.
Přitom ještě Korutanci mohou mluvit o štěstí – minulé pondělí se rakouská vláda rozhodla zachránit bankovní skupinu Hypo Alpe Adria, které Korutany ručily za závazky ve výši 18 miliard eur. A právě tento finanční dům, kde od předloňska držela většinový podíl německá BayernLB, patřil k základním kamenům „systému Haider“. Na hejtmanovo přání totiž financoval všechny prestižní korutanské projekty, a za to získával zemské záruky na svoje závazky. Nyní se musely Korutany vzdát svého podílu v Hypo Alpe Adria za pouhé jedno euro a ještě přisypat několik stovek milionů eur navíc, aby si rakouský stát banku vůbec vzal a zažehnal hrozící krach ústavu, a tím zřejmě i celé spolkové země.
„Korutany představují úspěšný model a vzor pro celé Rakousko,“ halasil krátce před svou smrtí Haider, který zakončil svou pozemskou pouť v silném alkoholovém opojení. Jeho korutanským pozůstalým však nyní nezbývá než vystřízlivět a dát zase svou zemi pomocí výrazného utažení opasků do pořádku.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).