Pro 4 osoby. V osolené vodě uvařte asi 350 g těstovin, ideální jsou fettuccine, ale můžete použít i jiný druh. Mezitím si připravte dvě lžíce másla, 300 ml smetany, 50 g parmazánu (plus další na posypání) a dvě lžíce nasekané petrželky. Ve velké ohnivzdorné míse rozpusťte máslo, přidejte smetanu a parmazán.
PASTA ALFREDO Ochuťte solí a pepřem. Míchejte, dokud se sýr nerozpustí a omáčka nezhoustne. Těstoviny přidejte do omáčky spolu s petrželkou. Podávejte s miskou parmazánu. FETTUCCINE S OMÁČKOU ZE DVOU SÝRŮ A PAŽITKY Těstoviny uvařte a sceďte. V kastrolu zahřejete 175 ml smetany, přidejte 125 g sýra ricotta a 60 g strouhaného parmazánu. Zahřívejte asi 3 minuty, až se vytvoří krémová omáčka. Těsně předtím, než do ní zamícháte těstoviny, přidejte malý svazek nadrobno nakrájené pažitky. SALÁT Z HRUŠEK A PARMAZÁNU
Pro čtyři osoby potřebujete 3 zralé hrušky, 2 lžičky citronové šťávy, 3 lžíce ořechového oleje, 115 g rokety, 75 g parmazánu nastrouhaného na větší hobliny, pepř a toustový chléb jako přílohu. Hrušky oloupejte a zbavte jádřince. Nakrájejte je na tenké plátky a pokapejte citronovou šťávou, aby dužina nezhnědla. Přidejte listy rokety (můžete vynechat), vše oroste olejem a promíchejte. Salát rozdělte na talíře, přidejte parmazánové hobliny a ochuťte čerstvě mletým pepřem.