Je to oblíbená pochoutka ze Španělska. Vezmete "masité" španělské rajče a rozkrojíte ho - ale pozor ne podélně, leč napříč. Bagetu rozříznete podélně. Půlku rajčete vezmete do dlaně a rozetřete jej na bagetu. Zrovna tak druhou půlku. Slupky i s vymačkanou dužninou Španělé vyhazují, ale můžete je klidně sníst.
CHLÉB S RAJČATY
Bagetu pokapete olivovým olejem (měl by to být panenský, nejlépe tradiční španělské značky Borges nebo Carbonell) a posolíte. Můžete rovnou konzumovat, pokud jste však odpůrce vegetariánství, položte si na bagetu ještě plátek španělské sušené šunky jamón serrano (obdoba parmské šunky).
ČESKÝ CHLEBÍČEK S RAJČATY
Veku namažete zlehka máslem. Nakrájíte rajčata na plátky a obložíte veku. Osolíte, posypete nasekanou jarní cibulkou a navrch dáte kopeček majonézy.
BLOODY MARY
Připravíme ji tak, že ve sklenici nebo šejkru smícháme 12 cl šťávy z rajčat, 50 ml vodky a 10 ml citronové šťávy, ochutíme worcestrovou omáčkou, tabaskem, solí a pepřem a nalijeme na led. Vodku můžete vynechat a máte skvělý koktail pro abstinenty.