V kastrolu zpěníme na másle na jemno nakrájenou cibulku. Vložíme čerstvé hříbky nakrájené na plátky, osolíme a okmínujeme. Dusíme asi 15 minut, občas promícháme (houby pustí vodu). Tuto šťávu z větší části slijeme, a místo ní přidáme horkou smetanu. Ještě pět minut dusíme za občasného míchání.
HŘÍBKY NA SMETANĚ
Hotový pokrm sypeme zelenou petrželkou, podáváme s brambory.
SMAŽENÉ ŽAMPIONY VE VINNÉM TĚSTÍČKU
Dvě vejce rozmícháme s 1,5 dl mléka a dvěma lžícemi vína, ochutíme solí a špetkou mletého muškátového květu. Umícháme hladké těstíčko. Asi půl kilogramu žampionů oloupeme (stáhneme měkkou bílou slupku), obalíme v těstíčku a smažíme dozlatova na rozpáleném oleji. Podáváme s vařenými brambory a zeleninovým salátem.
RAJČATA PLNĚNÁ HOUBOVOU SMAŽENICÍ
Připravíme smaženici: na másle zpěníme cibulku, přidáme nakrájené houby, mletý kmín a sůl, podusíme a necháme vydusit vodu, kterou houby pustily. Přidáme vejce (přibližně jedno na 150 g hub), ještě podusíme a opepříme. Vmícháme lžičku nasekané bazalky. Seřízneme vršky rajčat, vnitřek vydlabeme a naplníme smaženicí. Nastrouháme tvrdý sýr a naplněná rajčata posypeme. Dáme na chvíli zapéct do rozpálené trouby. Podáváme se zeleninovým salátem, který smaženici „odlehčí“.