Do šálku horké silné kávy přidejte jednoho "panáka" irské whisky. Oslaďte dle chuti a ozdobte šlehačkou. Kávu ale můžete připravit s mnoha jinými druhy alkoholu. Do džezvy, v níž připravujete kávu, přidejte místo poloviny (!) mleté kávy mletý kardamon (je běžně k dostání v supermarketech).
IRSKÁ KÁVA
Do šálku horké silné kávy přidejte jednoho „panáka“ irské whisky. Oslaďte dle chuti a ozdobte šlehačkou. Kávu ale můžete připravit s mnoha jinými druhy alkoholu.
BEDUÍNSKÁ KÁVA
Do džezvy, v níž připravujete kávu, přidejte místo poloviny (!) mleté kávy mletý kardamon (je běžně k dostání v supermarketech). Dále postupujte jako při přípravě orientální kávy. Podávejte bez cukru.
OŘÍŠKOVÁ KÁVA, ČOKOLÁDOVÁ KÁVA
Přísadu přidávejte namletou či nastrouhanou ke kávové směsi, kterou budete spařovat. Po přelití horkou vodou promíchejte, nechte chvilku stát a přefiltrujte. K většině takto ochucených káv se hodí smetana.
POMERANČOVÁ KÁVA
Do uvařené silné černé kávy přidáme lžičku pomerančové šťávy a ozdobíme několika hoblinkami dobře oprané pomerančové kůry, osladíme cukrem. Tato káva vám může připadat poněkud svérázná, ale věřte, že někteří gurmáni si rádi do kávy přidají i šťávu citronovou.