Menu Zavřít

Hašek: V případě zvýšení DPH zvážíme podání stížnosti k Ústavnímu soudu

23. 5. 2011
Autor: profit

Uvažovaným zvýšením daně z přidané hodnoty se v pondělí v Brně zabývala jihomoravská rada spolu s poslanci a senátory Jihomoravského kraje. Zvýšením daně z přidané hodnoty budeme mít za dva roky 260 milionů korun dodatečných výdajů, řekl Mediafaxu jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Hašek: V případě zvýšení DPH zvážíme podání stížnosti k Ústavnímu soudu

Foto:  Otto Ballon Mierny/MF DNES/Profimedia.cz

Rada Jihomoravského kraje se s poslanci i senátory zabývala několika tématy, avšak za nejvážnější hejtman považuje uvažované zvýšení daně z přidané hodnoty. “Vláda nastolila kurs nekorektní komunikace s regiony. Kraje dostaly termín na připomínkování vládního návrhu zákona o dani z přidané hodnoty do 16. června, namísto toho po osobním zásahu premiéra Petra Nečase bude materiál projednávaný ve vládě ve středu, to znamená na konci května,“ sdělil Hašek.

Podle něj kraje nedostaly šanci danou legislativu připomínkovat. Jihomoravský hejtman a šéf Asociace hejtmanů Hašek požádal předsedu vlády Petra Nečase (ODS) o analýzu, jaké dopady bude mít zvýšení DPH na kraje. “Pan premiér mi dopisem odpověděl, že vláda ani ministerstva nedisponují přesnými údaji, ze kterých by bylo možné zpracovat a předložit analýzu. Podle něj navíc vyplývá, že by si analýzu měly vytvořit dané subjekty,“ tlumočil Hašek.

Co nám tedy pan premiér vzkazuje? Že zvedne DPH u řady citlivých položek. Rozpočet Jihomoravského kraje to v roce 2012 zatíží 80 miliony korun dodatečných výdajů a v roce 2012 celkem 180 milony korun dodatečných výdajů. A pan Nečas nám napíše, abychom si analýzu udělali sami,“ zlobil se Hašek.

CIF24

Jihomoravský hejtman vládě vytýká nekorektní jednání. “U rozpočtového určení daní nenastala žádná dohoda mezi vládou, Asociací krajů a Svazem měst a obcí,“ mínil Hašek.

Výnosy z DPH byly podle Haška rozděleny mezi rozpočty měst a obcí asi ze 20 procent, do krajů z 10 procent a zbylých 70 procent šlo do státního rozpočtu. “Novela, kterou vláda rychle a bez avíza projedná ve středu, nepřinese podle našich informací do rozpočtů krajů a měst a obcí ani korunu. To nám přijde nekorektní a je to chybný postup vlády. Budeme zvažovat další postup jak v poslanecké sněmovně, tak v případě, že zákon bude proválcovaný vládní většinou. Zvážíme i případné podání stížnosti k Ústavnímu soudu,“ uzavřel Hašek.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).