Menu Zavřít

Hejtmanem hradeckého kraje se stal sociální demokrat Jiří Štěpán

14. 11. 2016
Autor: ČTK

Novým hejtmanem Královéhradeckého kraje zastupitelé na dnešním ustavujícím zasedání zvolili proděkana Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové Jiřího Štěpána (ČSSD). Štěpán v čele kraje nahradí sociálního demokrata Lubomíra France, který už na hejtmana nekandidoval.

V hradeckém kraji se na vytvoření koalice dohodli zástupci ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostové a Východočeši a TOP 09. Koalice má v zastupitelstvu 24 mandátů z 45, v opozici skončily v kraji vítězné hnutí ANO a další subjekty.

Pro osmatřicetiletého Štěpána, který ve volbách neměl protikandidáta, hlasovalo 27 z přítomných zastupitelů, 13 bylo proti a čtyři se zdrželi. Štěpán po zvolení zastupitele požádal o dobrou spolupráci. „Věřím, že naše zastupitelstvo bude dobře fungovat a bude pracovní,“ řekl po zvolení Štěpán, který byl členem krajského zastupitelstva v letech 2008 až 2012, od roku 2014 je zastupitelem a radním v Hradci Králové.

Tendry i školství

Štěpán dnes řekl, že se vedení kraje bude zabývat například tendrem na náchodskou nemocnici, řešit bude také tendr na autobusové dopravce. „Mezi další úkoly pochopitelně patří otázka školství a obecně správy kraje, čekají nás i některé momenty, které dosud nebyly příliš akcentovány, jako je otázka bezpečnosti a otázka zaměstnanosti,“ řekl Štěpán.

Hejtman Štěpán se bude věnovat integrovanému záchranného systému, zahraničním vztahům a vědě, výzkumu a inovacím. Prvním náměstkem hejtmana byl zvolen bývalý policejní prezident Martin Červíček (ODS), který bude mít na starosti dopravu a silniční hospodářství. Dalšími uvolněnými náměstky byli zvoleni Vladimír Derner za Koalici pro Královéhradecký kraj, který se bude věnovat sociální oblasti a Aleš Cabicar (TOP 09), který má v gesci zdravotnictví. Neuvolněnou členkou rady a náměstkyní byla zvolená Martina Berdychová (STAN a Východočeši). Bude se věnovat školství, kultuře a sportu.

Zastupitelé dnes zvolili také další členy krajské rady. Sociální demokrat Pavel Hečko bude řešit oblast regionálního rozvoje, evropských grantů, dotací a cestovního ruchu. Karel Klíma z Koalice pro Královéhradecký kraj bude mít na starost vodní hospodářství, životní prostředí a zemědělství. Investice a majetek bude mít v gesci Václav Řehoř (ODS) a ekonomiku Rudolf Cogan (STAN a Východočeši).

Hejtmanem za 86 tisíc

Zastupitelstvo dnes také zvolilo předsedy 12 výborů, čtyři z nich budou působit jako uvolnění. Finanční výbor bude řídit Milan Sommer (TOP 09). Šéfem kontrolního výboru se stal Jindřich Outlý z ANO. Uvolněným předsedou výboru pro životní prostředí a zemědělství je Otakar Ruml (KSČM) a Martin Hanousek (Strana zelených) stojí v čele výboru pro hospodářskou spolupráci a pracovní příležitosti.

Hejtman bude měsíčně pobírat odměnu 86 467 korun, uvolnění náměstci hejtmana budou mít 78 515 korun a uvolnění radní budou mít po 63 100 korunách měsíčně. Čtyři uvolnění předsedové výborů budou pobírat po 58 707 korunách.

ebf - tip - debata

Dohoda o koalici v hradeckém kraji vznikla už zhruba pět hodin po uzavření volebních místností a hradecký kraj byl prvním, kde bylo vítězné ANO odsunuto do opozice. Hradecké ANO už dříve označilo chystanou pětičlennou koalici za podvod na voliče a neúspěšně se pokoušelo vytvořit vlastní koalici. Dosud v čele hradeckého kraje stála koalice ČSSD a KSČM.

Jiří Štěpán (ČSSD)
Datum a místo narození 7. listopadu 1978, Hradec Králové
Vzdělání historie na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci; získal tituly PhDr. a Ph.D.
Profese historik, vysokoškolský pedagog
Kariéra od roku 2003 odborný pracovník v Kabinetu dějin lékařství Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové; v roce 2006 se stal zaměstnancem i Univerzity Hradec Králové, kde byl do roku 2007 vědeckým pracovníkem Historického ústavu Fakulty humanitních studií; od roku 2007 je odborným asistentem Historického ústavu Filozofické fakulty; v roce 2011 se stal proděkanem Filozofické fakulty v Hradci pro vědu, výzkum a tvůrčí činnost, je i statutárním zástupcem děkana.
Politické působení zastupitel Královéhradeckého kraje (2008 až 2012), zastupitel a radní Hradce Králové (od roku 2014).

Podívejte se na výsledky krajských voleb:

Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Vysočina, Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Moravskoslezský kraj, Zlínský kraj

Výsledky krajských voleb 2016

Kdo ovládl kraje? Podívejte se na vývoj po volbách:

Hejtmanem Olomouckého kraje se stal lékař Košta, lídr vítězného ANO

V Ústeckém kraji dál povládnou komunisté. Vítězné ANO končí v opozici

Karlovarský kraj povede koalice pěti stran v čele s ANO

Zimola se potřetí stal hejtmanem na jihu Čech

„Fenomén“ lidovců Čunek byl zvolen hejtmanem Zlínského kraje

Hejtmanem Vysočiny se stal již potřetí za sebou Jiří Běhounek

Koalice na jihu Moravy podepsána. Haška v čele kraje zřejmě nahradí Šimek

První kraj má vedení. Hejtmanem v Pardubicích zůstává Netolický

Koalice v Libereckém kraji má pohodlnou většinu, hejtmanem zůstává Půta

Středočeskou hejtmankou bude Jermanová. Pomohla jí nejednotná TOP 09


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).