Už celou dekádu patří na pražskou barovou scénu podnik pojmenovaný po americkém spisovateli, jenž proslul láskou ke koktejlům. Receptury některých z nich si od barmanů nechával přizpůsobovat podle vlastní chuti a jeho verze se pak dál šířila barovým světem. Když Hemingway bar v té době už velmi zkušený barman Aleš Půta zakládal, šlo o malý útulný podnik s interiérem laděným do tmavého dřeva a kůže, jenž se kromě koktejlů zaměřoval hlavně na rumy a absinty. Po letech přibylo ještě stylové patro s vlastním barem, nabídka rumů se zaokrouhlila na dvě stě a absint má bar dnes dokonce vlastní, vyrábět si ho nechává v Boršicích u Blatnice od Martina Žufánka. Utěšeně se rozrostla nabídka šampaňského.
Podstatně početnější je dnes i personál, v němž už ale z původního týmu mnoho lidí nezbývá. Výrazně omladil, stále si ale drží vysoký standard, co se pohostinnosti, barmanských dovedností i znalostí týče.
Koktejlové menu Hemingway bar obměňuje zhruba jednou ročně a nebrání se v něm moderním metodám přípravy ani netradičním ingrediencím – od kombuchy s citronovou trávou přes becherovku infuzovanou ghí či wasabi sirup až po tinkturu z fazolí tonka nebo bylinné víno. Máte-li rádi asijskou kuchyni, určitě vyzkoušejte koktejl Taste of India, v němž karlovarský bylinný likér ozvláštněný ghí doplňuje domácí curry cordial a také bobkový list, jímž se zdobí sklenka. Sáhnout můžete též po Thai 75.
Jde o thajskou kuchyní inspirovaný twist na French 75, k jehož ingrediencím kromě ginu, ananasového pyré a šampaňského patří ještě koriandr. Variací na koktejlovou klasiku je ostatně i Black and White New Fashioned, kombinace rumu s kaštanovým sirupem a ořechovými bitters. Hladinu drinku pokrývá mléčná pěna posypaná kokosovým máslem a jako ozdoba slouží 76procentní hořká čokoláda s logem baru. Tradicí jsou v Hemingway baru i drinky stařené v soudcích, tentokrát třeba Children’s Aged Manhattan, jenž se míchá z dvacetileté arménské brandy, portského, amara a tinktury z fazolí tonka.
V aktuální koktejlové sestavě se kromě decentně pojatých koktejlů najdou i takové, s jejichž servisem si barový tým notně vyhrál. Patří k nim Sour na bázi vodky nazvaný stejně jako první díl první řady Hry o trůny (a heslu rodu Starků) Winter Is Coming, jenž se servíruje v poháru jak ze středověké fantasy, nebo třeba Guardian of the Garden, podávaný v trpaslíkovi barvy mědi. Pozornost poutá i Apple, červeně zbarvený drink z jablečné brandy, organického cideru, kombuchy, limety a kapky grenadiny, který dostanete v kulaté skleněné baňce postavené na mechem vyložené dřevěné podložce. Zdobí se několika lístky bazalky, takže na pohled jablko skutečně připomíná. Hosté někdy trochu váhají, jak vlastně pít koktejl Las Vacaciones de Hemingway. Tato variace na G&T postavená na ginu infuzovaném bazalkou se totiž servíruje ve skleněné lastuře. Díky trošce blue curaçaa je zbarvená domodra a prvek hravosti jí v roli kyselé složky dodává hvězdice z isomaltu, jež má drink pomalým rozpouštěním lehce dochucovat. Ne vždy se ale rozpouští tak rychle, jak byste chtěli.
Právě lastura, středověký pohár nebo třeba trpaslík někdy vyvolávají diskuse, zda se k Hemingway baru, jenž se přinejmenším názvem a interiérem profiluje jako klasický koktejlový bar, podobné „úlety“ hodí, zda by se neměl držet spíš koktejlové klasiky a víc při zemi. Pravda je, že trend opulentních servisů a wow efektu na vzdálenost několika metrů je už nějakou dobu na ústupu. Přednost dostává jednoduchost v servisu i chuťových kombinacích. Ale i takové koktejly v Hemingway baru umějí. Najdou se jak ve stálém menu, tak v aktuálním nabídce. My jsme kupříkladu měli možnost ochutnat Ultimate Negroni. Koktejlová klasika ozvláštněná o tóny červené řepy se servírovala v jednoduché old fashioned sklence zdobená pouze kandovaným pomerančem a kombinace řepy s ginem, campari a červeným vermutem chutnala překvapivě skvěle.
Podobně zajímavá a stylově jednoduchá byla i díky klarifikaci naprosto čirá Clarified Pina Colada. Pokud si ale na podobné experimenty nepotrpíte, nechte si od barmanů prostě namíchat nějaký tradiční drink nebo něco přesně podle své chuti.
V Hemingway baru si s tím určitě poradí…
Hemingway bar ? Karoliny Světlé 26, Praha 1 ? t: 773 974 764 ? e: info@hemingwaybar.cz ? www.hemingwaybar.cz