Menu Zavřít

Heroin se vrací. Drogy na světě užívá 250 milionů lidí

24. 6. 2016
Autor: Petr Topič/Sedmička

Na světě užívá nelegální drogy přibližně dvě stě padesát milionů lidí. Přes dvě stě tisíc z nich loni na následky konzumace omamných látek zemřelo. Vyplývá to ze zjištění OSN.

Podle zástupců OSN je nebezpečným trendem zejména rostoucí spotřeba heroinu. Právě v případě heroinu se trend obrátil a jeho uživatelů začalo po několika letech znovu přibývat, především ve Spojených státech a v Evropě.

„Heroin se vrací,“ sdělila agentuře DPA Angela Meová ze střediska OSN pro drogy. Podle ní se v důsledku užívání drogy nakazilo zhruba 1,6 milionu lidí virem HIV a přibližně šest milionů onemocnělo žloutenkou typu C.

Mrtvých kvůli drogám přibývá

Celkem na světě trpí závažnými zdravotními problémy v důsledku užívání drog dvacet devět milionů lidí, což je o dva miliony víc než v roce 2014.

Loni na následky konzumace drog zemřelo podle Meové nejméně 207 tisíc osob. Tento počet přitom specialistka považuje za velmi konzervativní odhad.

Nejrozšířenější nelegální drogou zůstávají podle OSN konopné produkty, které přicházejí na trh ve formě marihuany či hašiše.

ebf - tip - debata

V minulém roce je užívalo zhruba 183 milionů lidí a trend růstu jejich spotřeby je patrný zejména v Latinské Americe a v USA. Podle Meové se riziko konopných drog podceňuje, látky v nich obsažené vážně škodí zdraví.

Podle OSN se rychle rozvíjí také černý trh s takzvanými novými psychoaktivními substancemi, tedy chemickými sloučeninami, které jejich výrobci rychle obměňují, aby obešli zákazy konkrétních látek. Loni se nových návykových látek objevilo pětasedmdesát.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).