Menu Zavřít

Hit z devadesátých let opět v prodeji. Firma Hasbro vrací na trh plyšového robota Furbyho, trápí ji klesající tržby

27. 6. 2023
Doba čtení: 2 minuty
Autor: Hasbro
  • Americký hračkářský gigant Hasbro se rozhodl vrátit do prodeje úspěšnou robotickou hračku Furbyho
  • Mluvící plyšový robot se na trhu poprvé objevil před čtvrt stoletím a okamžitě se stal celosvětovým hitem
  • Jen během prvních tří let ho společnost prodala na 40 milionů kusů

Patříte k těm, kteří jako malí toužili po barevném chlupatém mluvícím stvoření? Pak máte jedinečnou šanci si svůj dětský sen konečně splnit. Ikonický plyšový robot z devadesátých let Furby je totiž zpět. Americký gigant Hasbro doufá, že si jeho legendární hračka najde cestu i k současné generaci dětí, a to navzdory faktu, že se hračkářský průmysl aktuálně potýká se zpomalením poptávky.

„V průběhu posledních několika let jsme provedli mnoho průzkumů, abychom pochopili, co děti od nového Furbyho vlastně chtějí,“ uvádí v tiskové zprávě společnosti Kristin McKayová, viceprezidentka a generální ředitelka Hasbro. „Při příležitosti 25. výročí značky jsme chtěli zažehnout stejné nadšení u nové generace tím, že využijeme sílu nostalgie Furbyho a zároveň poskytneme generaci Alfa vše, po čem touží,“ dodává.

Malým dětem je elektronika k ničemu. Potřebují rozvíjet jemnou motoriku, říká výrobce dřevěných hraček
Přečtěte si také:

Malým dětem je elektronika k ničemu. Potřebují rozvíjet jemnou motoriku, říká výrobce dřevěných hraček

Upgradované verzi robotického stvoření nechybí typické velké oči, žlutý zobák ani hustá barevná srst. Kromě toho, že mluví hatmatilkou, je Furby také schopen reagovat na objetí, poplácání a polechtání. Nabízí pět hlasem ovládaných režimů a více než 600 odpovědí, frází a písniček. Dokáže rovněž reagovat na příkazy, napodobovat zvuky, tančit nebo se nechat krmit.

40 milionů během tří let

Poprvé byl Furby na trh uveden v roce 1998 a rychle si získal oblibu dětí po celém světě. Jen během prvních tří let se ho prodalo více než 40 milionů kusů.

Díky infračerveným očím mezi sebou jednotliví chlupatí roboti mohli komunikovat, přičemž svému majiteli pak hračka dokázala ,naslouchat‘ a byla schopna se naučit říkat vybraná slova. 

V průběhu let prošel Furby modernizací. Infračervené oči nahradily dva malé LCD displeje a k hračce přibyla také mobilní aplikace, která jeho mluvu dokázala přeložit do angličtiny. Fenomén ale postupně vyprchal, a tak byli malí roboti v roce 2016 staženi z trhu.

MMF24

Hračka, v níž se ukrývá opravdová Síla. Disney představil „skutečný“ světelný meč, k prodeji ale zatím není
Přečtěte si také:

Hračka, v níž se ukrývá opravdová Síla. Disney představil „skutečný“ světelný meč, k prodeji ale zatím není

O velkolepý návrat Furby usiluje v době, kdy se výrobci hraček pokoušejí zvýšit nevýrazné prodeje. Ostatně i sama společnost Hasbro dle BBC očekává, že se situace na trhu s hračkami letos spíše nezlepší. Ba naopak hrozí, že zájem o ně bude ještě klesat.

Jen během prvních tří měsíců tohoto roku vykázal prodejce, pod jehož záštitou vznikaly třeba kultovní deskové hry Monopoly, pokles čistých tržeb o 14 procent. Menší zájem byl o jeho pistole NERF, modelínu Play-Doh či produkty s tématikou prasátka Peppy. S meziročním útlumem se firma potýkala už koncem minulého roku, kdy její tržby klesly o 17 procent na 1,68 miliardy dolarů (asi 36,4 miliardy korun).

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).