Menu Zavřít

HK ČR: Export roste, musíme ale více vyvážet mimo Evropu

10. 5. 2011
Autor: profit

Přebytek obchodní bilance ČR se v březnu 2011 meziročně zvýšil o 4,2 mld. Kč na 21,5 mld. Kč. Vývoz meziročně vzrostl o 17,9 % a dovoz o 17,4 %. Tyto statistické údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad.

HK ČR: Export roste,  musíme ale více vyvážet mimo Evropu

Foto: Martin Siebert

Statistiky se rozhodl okomentovat i prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.

WT100

Aktuální statistiky zahraničního obchodu jen potvrzují, že Česká republika je vysoce konkurenceschopnou ekonomikou. České firmy se se svými produkty dokážou dobře uplatnit na zahraničních trzích, dynamika zahraničního obchodu naší země se navíc stále zvyšuje. Přebytek obchodní bilance byl v březnu nejvyšší od roku 1993 a obrat zahraničního obchodu dosáhl nejvyšších hodnot od vzniku České republiky. Dobré je také to, že se zvyšuje vývoz i výrobků s vysokou přidanou hodnotou, jako je výpočetní technika, nebo telekomunikační zařízení. Výsledky českého zahraničního obchodu jsou o to pozitivnější, když vezmeme v úvahu, že naopak silně rostl dovoz minerálních paliv a maziv, což je však dáno nárůstem cen těchto komodit na světových trzích. Právě na vývoji cen ropy bude do značné míry záviset to, jak si český zahraniční obchod povede ve zbytku roku,“ komentoval nová čísla Českého statistického úřadu prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel.

Na druhou stranu, určitým varováním je zvýšení schodku obchodu se státy mimo EU, např. s Čínou.  Naprosto dominantní destinací našeho exportu zůstávají státy EU, s nimi máme stále rostoucí přebytek. Krize ale jasně ukázala, že tak výrazná orientace vývozu na EU činí českou ekonomiku velmi zranitelnou. Diverzifikace trhů ale i vyvážených komodit je tedy nezbytností. České firmy to koneckonců již jednou dokázaly, během krize, kdy v Evropě poklesla poptávka po jejich produkci, si s úspěchem našly odbyt v mimoevropských teritoriích. Nyní bychom se k této strategii měli vrátit a hledat uplatnění českých výrobků a služeb i na nových perspektivních trzích typu Indie, Argentiny, Brazílie nebo Ruska. V podmínkách rostoucí mezinárodní konkurence je zcela zásadní, aby stát považoval podporu českých vývozců za svou jednoznačnou a stálou prioritu. V podpoře exportu musí hrát zásadní roli také ekonomická diplomacie,“ zdůraznil prezident Kužel.

  • Našli jste v článku chybu?