Menu Zavřít

Hledá se teplé místečko pro Římana

30. 9. 2011
Autor: Euro.cz

Politika

ebf - tip - debata

Tento měsíc bude jasné, ve které státní firmě zakotví šéf poradců ministerského předsedy Martin Říman. Petr Nečas se tak pokusí napravit nepříliš kolegiálně řešený odchod Římana z křesla šéfa dozorčí rady ČEZ poté, co do něj usedl bývalý šéf energetické firmy Martin Roman.
Podle důvěryhodných informací týdeníku Euro by se měl Říman ujmout významné funkce ve statutárních orgánech jiné státem kontrolované firmy. V úvahu přichází například Česká přenosová soustava (ČEPS) nebo MERO. Martin Říman se nechce k přestupu jakkoli vyjadřovat.
Náplast v podobě ČEPS za ČEZ by byla pro Římana důstojnou změnou. Mediálně nepříliš známá, ale velmi vlivná firma chystá v dohledné době obrovské investice v řádu miliard korun na obnovu přenosové sítě. O tyto zakázky se hodlají ucházet společnosti úzce napojené na některé politiky. V příštích deseti letech by se mělo jednat o investici zhruba 40 miliard korun.
V čele ČEPS stojí Vladimír Tošovský, ministr Fischerovy úřednické vlády nominovaný ČSSD, který umí komunikovat i s bývalým premiérem Mirkem Topolánkem. Tošovský do vlády z ČEPS přišel a po jejím konci se do firmy vrátil zpět. ČEPS z 85 procent vlastní ministerstvo průmyslu a obchodu, zbylých patnáct procent akcií drží resort práce a sociálních věcí.
V dozorčí radě ČEPS zasedal na přelomu let 2009 a 2010 bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, teď se jejích jednání účastní například první náměstek ministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška. Již léta je členem dozorčí rady lobbista Vladimír Johanes.
Říman se o svém odchodu z čela dozorčí rady ČEZ nedozvěděl od svého šéfa Petra Nečase, ale z médií. Teprve poté se s ním podle informací týdeníku Euro spojil premiér, aby mu personální tah vysvětlil. Součástí komunikace obou pánů pak byla údajně nabídka na podobně zajímavý post v jiné státem vlastněné společnosti.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).